Published On: Pon, tra 29th, 2013

CJENIK MORALNOG PRAVAŠA KOJI IZDATI NE ZNA: Budimir bi pomilkio silovatelja za 48.000 KM

Ispitivanje Živka Budimira i 19 osumnjičenih, uhićrnih u petak u akcijama kodnih naziva “Memory”, “Patriot” i “Pravda”, u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) trajalo je, kako “Avaz” saznaje, do jutarnjih sati u subotu. Nakon saslušanja većina uhapšenih priznala je krivična djela koja im se stavljaju na teret, a mnogi od njih će, kako saznajemo, dobiti status svjedoka u ovom predmetu. Neki su se, pak, branili šutnjom.
 
Prema nezvaničnim informacijama, Živko Budimir, Petar Barišić, Hidajet Halilović i Saud Kulosman su se tokom ispitivanja, također, branili šutnjom. Budimir, koji ima više mobilnih telefona, tokom ispitivanja u SIPA-i odjednom se nije mogao sjetiti ni brojeva koje koristi!?
Armin Kulovac, od kojeg je akcija praćenja i počela kada je tražio vezu da plati mito da bi njegov brat Admir Kulovac, koji je osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan, kako nam je iz izvora bliskih istrazi potvrđeno, priznao je sve. Rekao je da bi „opet isto učinio samo da bi njegov brat bio na slobodi“.
Kako “Avaz” ekskluzivno saznaje, u želji da njegov brat bude pomilovan, Armin je prvo preko dvojice sarajevskih taksista kontaktirao Kulosmana, koji je bio posrednik u “sređivanju” pomilovanja. Kulosman mu je obećao srediti pomilovanje te je za tu uslugu tražio prvo 50.000, a zatim su cijenu spustili na 47.000, pa na 45.000 KM.
Tako visoku cijenu Kulosman je pravdao kazavši da mora „počastiti“ Komisiju za pomilovanja i druge Budimirove ljude od povjerenja. Kulovac je, navodno, Kulosmana često izvodio i čašćavao po sarajevskim lokalima u nadi da će mu „završiti“ bratovo pomilovanje. No, Kulosman ga je zavlačio te je Kulovac odlučio potražiti drugu vezu i stupio je u kontakt s Barišićem, Budimirovim savjetnikom. Barišić mu je obećao srediti pomilovanje za mito od 20.000 KM, ali pod uvjetom da to Kulosman ne zna. Naime, Barišiću su se osladile pare pa je pokušavao Kulosmana izbaciti iz igre.
 
Uplata novca 
Kulovac je na to pristao te mu je Barišić dao ime treće osobe na čiji će račun uplatiti dio novca, što je Kulovac i učinio. No, sve su to pratili i dokumentirali istražitelji, pa i na dan kada je Barišić otišao s osobom čiji je broj žiroračuna dao Kulovcu u banku da podignu novac. Dokumentirani su i mnogi razgovori između Budimira i Barišića o pomilovanjima. U jednom od njih Barišić govori Budimiru: “Šefe, ono treba završiti, bit će i na kafu.”
Većina uhapšenih opisala je svoju ulogu u kriminalnim radnjama oko pomilovanja te nije bilo razloga za njihovo zadržavanje. Oni će, kako saznajemo, svjedočiti protiv glavnoosumnjičenih. Podsjećamo, pretresi su izvršeni na ukupno 23 lokacije na širem području BiH, a akcijom su dirigirali državni tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković te kantonalni tužilac Sanin Bogunić.