Published On: Čet, tra 11th, 2013

Živka Budimira nitko neće?

SARAJEVO – ”Živka Budimira svi odbili”, piše sarajevski Dnevni avaz podsjećajući kako se osnivačka skupština nove političke stranke predsjednika FBiH Živka Budimira radnog naziva “Stranka pravde i povjerenja” treba održati u subotu u amfiteatru zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu.
No, Avaz piše kako je Budimir ”posljednje vrijeme potrošio dosta energije na lobiranje da pojedini visokopozicionirani kadrovi drugih stranaka, ponajviše HSP-a, prijeđu u njegovu stranku”.
Potpuni fijasko
-Sudeći prema raspoloživim informacijama, njegovo lobiranje pokazalo se kao potpuni fijasko. Dužnosnici HSP-a su redom odbili Budimirov poziv da mu se priključe, napisao je Avaz dodajući kako je Budimir ”dobio odbijenice” od HSP-ovih ministara u Vladi FBiH Vjekoslava Čambera te Ante Krajine, kao i još nekih dužnosnika ove stranke.
Budimir će, pišu sarajevske novine, u svojoj stranci biti okružen jedino Željkom Asićem, zastupnikom u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta koji je nedavno izbačen iz HSP-a, zatim Vinkom Jakićem, također odmetnikom iz HSP-a, te vanjskim savjetnikom predsjednika FBiH za unapređivanje stranih investicija Edibom Bubićem.
Jakiću i Bubiću se čak pred domaćim sudovima sudilo za prevare i utaje poreza, piše Avaz.
Desno bez nacionalnog predznaka
Podsjećamo, Budimir je početkom ožujka, zbog neslaganja s politikom čelništva, napustio HSP i najavio osnivanje nove stranke, a raskol u HSP-u ubrzan je sukobom i fizičkim obračunom u središnjici Elektroprivrede HZ HB u Mostaru.
Budimir je kasnije medijima pojasnio kako je stranku napustio zbog razmimoilaženja u stavovima o načinu funkcioniranja HSP.
– U tom razlogu se nalaze podrazlozi koji su me navodili na takvo razmišljanje. Drugi razlog jeste obnašanje funkcija u izvršnoj vlasti. S takvom politikom HSP-a ja se nisam slagao. Najviše u dijelu zaštite braniteljske populacije, odnosno provedbe zakonskih akata koji se odnose na braniteljsku populaciju. Cijelo to vrijeme nisam imao, osim deklarativno, potporu od ostalih stranačkih kolega iz HSP-a. To je cijeli niz razloga koji se odnose na moju odluku, rekao je Budimir.
Tvrdi kako njegova stranka neće imati nacionalni predznak, ali “da će biti i hrvatska”, te da će “štititi interese hrvatskog naroda i to iskrenije i kvalitetnije nego neke od stranaka koje imaju hrvatski predznak”.
Budimir je govoreći o programu nove stranke rekao kako će braniti i interese druga dva naroda i ”ostalih” u BiH te da će se osjetiti to što pripada desnoj političkoj opciji, a BiH vidi kao zajednicu tri jednakopravna naroda.
Zvučna imena
-Ta će stranka i polaziti od te činjenice da u BiH žive tri jednakopravna naroda, da sva tri naroda moraju imati jednaka prava i da svaki čovjek iz ta tri naroda, koji je istovremeno i građanin BiH, treba imati jednaka prava na cijelom prostoru BiH, rekao je Budimir nakon istupanja iz stranke najavivši kako že uz sebe imati zvučna imena.
Raskol je obilježilo i izbacivanje odbjeglih, pa je tako predsjedništvo HSP-a, nakon što su Budimir, Asić i ostali napustili HSP, odlučilo da ih, nekoliko dana kasnije, izbaci.
Komentirajući odlazak Budmira iz HSP-a, predsjednik te stranke Zvonko Jurišić kazao je kako je Budimir već ranije najavljivao odlazak i osnivanju nove stranke te da to nije veliki gubitak za HSP BiH, već čak što više dobitak.
U javnosti se nagađalo kako bi Budimir mogao ujediniti snage sa Željkom Komšićem. No, to se pokazalo neosnovanom tvrdnjom, a portal Dnevno tu priču iskoristio je kao prvotravanjsku šalu. Nakon osnovačke skupštine Komšićevve Demokratske fronte, od koje su neki analitičari očekivali više, Budimir će se okušati u solističkoj borbi na političkoj sceni.
dnevno.ba