Published On: Pon, stu 4th, 2019

Živite u Kantonu Sarajevu, imate najmanje 10 godina staža i nezaposleni ste? Možete dobiti poticaj od Mostara, Zenice, Tuzle, Bihaća, Travnika, Širokog…

Ideja je da kantoni u Federaciji BIH koji plaćaju lagodan život u Sarajevu, krenu financirati i poticaje na zapošljavanje onih nesnalažljivih preostalih nezaposlenih Sarajlija, dokoličara i ljenčina, koji u najbogatijem kantonu u državi ne žele raditi ili su toliko smotani da ne znaju kako početi raditi.
“Radi se o osobama koje imaju najmanje deset godina radnog iskustva, koje nisu zaposlene i žele samostalno svojim radom obezbijediti egzistenciju. To su osobe koje imaju radno iskustvo i posjeduju vještine i znanja, te ih vrlo vjerovatno finansijska sredstva dijele od realizacije predloženog samoodrživog projekta”, navela je Bešlija.

Dodaje da htjeli mi to priznati ili ne praksa je pokazala da starosna dob utječe na manju konkurentnost na tržistu kod drugih poslodavaca.

“Kako posjeduju znanja i iskustvo vjerovatno je da će se ova mjera pozitivno odraziti i u smislu njihovog ostanka u Bosni i Hercegovini, te da su koristi od njihovog samozapošljavanja višestruke”, obrazložila je Bešlija svoju inicijativu.

Novac za ovo već je otet od ostatka Federacije kroz rasistički sustav PDV-a prema kojem život u Sarajevu vrijedi duplo više nego u ostalim kantonima. Na Sarajlijama je samo da se odluče raditi.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare