Published On: Pon, pro 30th, 2019

ZIMA JE UČINILA SVOJE: Od sljedeće godine veće “mirovine” u Federaciji BiH

Sustav za ponižavanje čovjeka u BIH u šali zvan i kao “Mirovinski sustav” potpuno je stabilan i nema nikakvog govora da je ugrožen. “Imamo dovoljno sredstava za isplatu redovnih mirovina i njihovo usklađivanje” kaže u razgovoru za današnji “Dnevni avaz” Zijad Krnjić, direktor Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje Federacije BiH.

 

Ponižavarine, sustav penzija i mirovina koji psihički i fizički ubija umirovljenike očito je uz suradnju gripe, virusa i zime učinio svoje, da je veliki dio penzionera i umirovljenika ove zime završio van BIH. U nekom boljem svijetu. Pa se evo direktor “sustava” hvali kako je sustav stabilan.

Krnjić kaže da odlazak radne snage i, prije svega, mladih, ako se nastavi, može imati utjecaj na sustav na neko duže razdoblje, ali ne u narednim godinama, a pogotovo ne u 2020, prenosi Fena.

– Mi imamo stabilan sustav. Imamo dovoljno sredstava i nema nikakvog rizika. Imamo sredstava i za usklađivanje mirovina prema onome kako je to Zakon predvidio. A Zakonom je predviđeno usklađivanje redovnih mirovina od 15. travnja s primjenom od 1. siječnja. Tako je bilo i prošle godine. Ono što se uskladi, bit će obračunato počevši od 1. siječnja, a i isplaćeno u svibnju s razlikama – kaže Krnjić.

On je pojasnio da to znači da će se od Nove godine mirovine povećati i da je riječ o redovnom povećanju.

– Mirovine će, faktički, od 1. siječnja porasti u skladu s predviđenim koeficijentom, ali će obračun biti 15. travnja. To znači da će mirovine biti povećane, ali će se postotak znati u travnju. Tako je usklađeno i nema nikakvih problema. To ide svojim tijekom – kaže Krnjić za “Avaz”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare