Published On: Sub, lip 18th, 2016

Žigmanov: Zbog pada Vlade RH patit će i Hrvati u Vojvodini

Predjsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocijenio je u petak da će zbog političke krize u Hrvatskoj posljedice osjetiti i Hrvati u Vojvodini.

„U Hrvatskoj je pala Vlada! Slijedi razdoblje političke nestabilnosti. Posljedice će trpjeti i Hrvati u Vojvodini. Kao i do sada…“, objavio je na Twitteru Žigmanov.

U pojašnjenju za hrvatske medije u Vojvodini on je naveo da društveni položaj hrvatske manjine u Srbiji uvelike ovisi od interesa i angažmana vlasti u matičnoj Hrvatskoj.

„U tom smislu, mi smo sa stanovitom zabrinutošću primili vijest o padu vlade. Ujedno vjerujemo da će biti dovoljno razboritosti za pozitivno razrješenje“, izjavio je Žigmanov.

Zabrinutost zbog političke krize u Hrvatskoj izražava i predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić koji kaže da strahuje od ponavljanja situacije kakva je bila koncem prošle i početkom ove godine.

Bačić: Strahujemo zbog zastoja komunikacije s maticom

„Strepimo da ne dođe ponovno do zastoja u komunikaciji s maticom kao i  realizaciji važnih programa koje provodimo prije svega s uredom za Hrvate izvan Hrvatske“, naveo je Bačić.

Dodao je kako tada nisu bile poznate stavke državnog proračuna, natječaji su kasnili i to je dovelo do odgađanja ili odustajanja od pojedinih projekata.

S druge strane, Bačić je pozdravio najavljeni susret predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Vukovaru i Subotici, za koji je rekao da ohrabruju.

„Pozdravljam taj susret i posjet gdje žive vojvođanski Hrvati, jer time se dokazuje da smo dionici ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa“, izjavio je Bačić.

Predsjednica Hrvatske i premijer Srbije sastat će se u ponedjeljak, 20. Lipnja, najprije u Hrvatskoj a zatim će u poslijepodnevnim satima posjetiti Suboticu, političko, obrazovno i kulturno središte vojvođanskih Hrvata.