Published On: Sri, sij 9th, 2013

ŽIFKO ĆE SE OPET IZVUĆ: Hrvatska nemoćna protiv "dvostrukih" mirovina časnika HVO-a

Svi dvostruko umirovljeni pripadnici HVO-a morat će vratiti primljene bosansko-hercegovačke mirovine u proračun Federacije BiH! Ustvrdio je to ministar branitelja Federacije BiH Zukan Helez pozivajući se na proceduru stjecanja povlaštene braniteljske mirovine u većem BH entitetu. Naime, jedan od kriterija za ostvarivanje prava na povlaštenu vojnu mirovinu u Federaciji BiH bio je i da ne primaju mirovinu u drugoj zemlji.
Svaki branitelj HVO-a koji je aplicirao za federalnu mirovinu morao je potpisati izjavu, s moralnom i kaznenom odgovornosti, da u drugoj zemlji ne prima mirovinu. Kako su takvu izjavu potpisali potvrdilo je Slobodnoj Dalmaciji više umirovljenika HVO-a uključujući i dvostruko umirovljene. Dok su se u Lijepoj našoj mirovine pripadnicima HVO-a dijelile šakom i kapom, i na temelju krivotvorene dokumentacije, Federalno ministarstvo branitelja inkorporiralo je u zakonsku regulativu zaštitni mehanizam koji će im sada u proračun vratiti milijune konvertabilnih maraka, piše hrvatski list.
Uplata u proračun
Primjerice, i aktualni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, kada je aplicirao za federalnu mirovinu, po činu general pukovnika, morao je potpisati izjavu da u RH ne prima mirovinu. No, s obzirom na činjenicu kako je ipak prima od 2004., gdje je deponirao i radnu knjižicu, a kako je federalnu ostvario 2009. godine, za svaki dvostruki umirovljenički mjesec morat će u proračun entiteta kojim predsjeda vratiti po 1.114 konvertabilnih maraka.
General bojnik HVO-a Đuro Matuzović ima najduži umirovljenički staž u Hrvatskoj od pripadnika HVO-a. Još 1996. godine stekao je tzv. predsjedničku mirovinu od 11.900 kuna odlukom predsjednika Tuđmana.
Ta činjenica nije ga spriječila potpisati izjavu u Federalnom ministarstvu branitelja kako ne prima mirovinu iz druge države. Očito je kako će sada mirovinom iz hrvatskog proračuna vraćati federalne mirovine, general bojnika, koje je primao posljednjih šest godina. No, i kada vrati dug Federaciji, od “skromne“ hrvatske mirovine osigurat će si pristojnu egzistenciju. Mnogi dvostruko umirovljeni generali, bojnici, brigadiri, pukovnici ali i obični vojnici u isto vrijeme su angažirani u raznim djelatnostima ugovorom o djelu ili, pak, formalno volonterski.
Kao primjer Slobodna Dalmacija navodi dvostruko umirovljenog brigadira HVO-a Ivu Mijića, koji u Lijepoj našoj od 1999. prima mirovinu veću od 10.500 kuna, a u BiH na temelju Tuđmanova odlikovanja veću od 1.000 konvertabilnih maraka. Danas obnaša dužnost predsjednika Općinskog vijeća Bosanskog Broda.
List zaključuje kako je nedvojbeno nužna temeljita analiza svih prava koje konzumiraju pripadnici HVO-a u dvije države, uključujući naravno i mirovine. Također, nužnom se nameće i revizija međudržavnog sporazuma između RH i BiH. Nedopustivo je i neodgovorno, prema hrvatskim građanima, da naša zemlja isplaćuje gotovo 10 tisuća kuna BH umirovljeniku koji toliku mirovinu već prima u svojoj zemlji poput slučaja generala Vlade Džojića, aktualnog glavnog tajnika HDZ-a BiH.
Slobodna Dalmacija / Dnevnik.ba