Published On: Uto, ožu. 21st, 2017

Žestoka rasprava u Parlamentu FBiH o federalizaciji: Zastupnici HNS-a napustili sjednicu

Nakon žestoke rasprave u Parlementu Federacije BiH zastupnici iz reda HNS-a napustili su sjednici na kojoj se raspravlja o Rezoluciji o osudi inicijativa za federalizaciju države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija čiji je predlagač zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić.

Posebno je žustra rasprava bila između zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Salmira Kaplana i parlamentaraca iz reda HNS-a.

Naime, Kaplan je rekao kako je prinuđen slušati one koji su mu zapalili kuću da pričaju i promovišu evropske vrijednosti.

Na drugoj strani parlamentarci HNS-a tvrdili su da bošnjački zastupnici neće da priznaju postojanje hrvatske nacije nakon čega su napustili sjednicu.

Podsjećamo, zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić kazao je u uvodnom izlaganju da je BiH potrebna decentralizacija i regionalizacija, a nipošto i ni po koju cijenu etnička federalizacija. Kako kaže, narodi BiH nisu nosioci njenog suvereniteta. BiH nije nastala kao odluka tri naroda već je historijski država svih njenih građana i svaki građanin je nosilac državnog suvereniteta.

“Etnička prava ne mogu biti iznad prava svakog građanina da bude slobodan i jednak u cijeloj državi. Dakle, narodi u BiH ne mogu biti izborne jedinice. Na izborima ne možemo imati plave, zelene, crvene, i valjda bijele kutije u koje će svako u zavisnosti od etničke pripadnosti ubacivati svoje glasove”, kazao je Mašić.

Istakao je da Rezoluciji nije cilj da odgovara na bilo čije nedosanjane snove, želje i aspiracije, a pogotovo ne HNS-a, kojeg smatraju i tretiraju kao i bilo koju drugu nevladinu organizaciju u BiH.

klix.ba

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer