Srijeda, 17 srpnja, 2024

Žestoka prijetnja Berlina Hrvatskoj: Blokirate li Srbiju, ostajete bez EU sredstava!

Must Read

Izgleda da je njemačka vlada odlučila poslati javnu poruku Hrvatskoj da odustane od blokade poglavlja 23 u pregovorima između Srbije i Europske unije. I to u formi upozorenja da bi, u slučaju blokade Beograda, mogla ostati bez sredstava iz europskih fondova, javlja Jutarnji list.

“I Hrvatskoj treba Europska Unija i trebaju joj partneri iz EU, i Hrvatska će imati ciljeve koje želi ostvariti. Inače će Hrvatska brzo uvidjeti da se ni njenim idejama i projektima neće izlaziti u susret. Jer, u Europskoj uniji vrijedi pravilo da se uzima i daje.

Dat ću samo jedan primjer kod kojeg je Hrvatska popustila: pred samo pristupanje ondje je donesen tzv. lex Perković, od čega je poslije Zagreb odustao”, izjavio je u intervjuu za Deutsche Welle, Gunther Krichbaum, predsjednik Odbora za odnose s Europskom unijom u Bundestagu i visoki dužnosnik CDU-a.

Krichbaumova izjava ne iznenađuje previše jer je nedavno također upozorio da proces europskih integracija nije sredstvo za rješavanje bilateralnih sporova i da Njemačka podržava Europsku komisiju u namjeri da Srbija brzo otvori poglavlja 23 i 24.

Jučer je to ponovio, ali puno izravnije. Pritom je profesionalno zanimljivo da ga novinari nisu pitali o problematičnoj univerzalnoj jurisdikciji, što je središnja primjedba Hrvatske prema Srbiji.

“Nemam razumijevanja za zahtjeve iz Hrvatske jer se radi o bilateralnim temama za koje očekujemo da se riješe u za to predviđenim modulima i sudovima – za to i imamo međunarodne sudove.

Podsjećam da je Hrvatska bila u sličnoj situaciji u odnosu na Sloveniju kada je sporan bio protok granice u Piranskom zaljevu.

I tada smo utjecali na Sloveniju da odustane od svoje blokade”, podsjetio je njemački političar u intervjuu za prestižan njemački medije.

Na izravno pitanje znači li to da već postoji pritisak na Zagreb kako bi odustao od blokade prema Srbiji, Gunther Krichbaum je najavio da tek slijede diplomatske akcije jer “postoji odgovarajući format Europskog savjeta u kojem će ovo pitanje svakako biti tematizirano.

Nadam se da će Hrvatska popustiti. Tamo bi se trebali sjetiti kako se njima pomoglo kada su bili u sličnoj situaciji i da je Hrvatska obećala europskim partnerima da neće stvarati takve blokade. A to je, vidimo, ipak napravila”.

Usput je dodao da Srbiji ostaje mnogo posla.

Radi se o neefikasnosti pravosuđa i javne uprave, stvaranju pravne sigurnosti koja je važna za njemačke i druge strane investitore, baš kao i borbi protiv korupcije. “Zato je važno da otvorimo ova poglavlja”, rekao je Kirchbaum.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -