Published On: Pet, pro 4th, 2020

ŽESTOKA KRITIKA DRŽAVNOG TAJNIKA Pompeo: Turska podriva sigurnost NATO-a i stvara nestabilnost na Mediteranu

Pompeo, koji napušta funkciju državnog tajnika u siječnju 2021. godine, kazao je šefu turske diplomacije Mevlutu Cavusogluu da je Turska pogriješila što je poslala sirijske plaćenike u Libiju, kao i u sukob oko Nagorno-Karabaha,

Američki državni sekretar Mike Pompeo iskoristio je posljednji ovotjedni sastanak NATO-a da kritizira Tursku, navodeći da to što je kupila ruski oružani sustav predstavlja “poklon” Moskvi.

To je potvrdilo čak pet neimenovanih diplomata i dužnosnika, navodeći da je Pompeo na videokonferenciji ministara vanjskih poslova u utorak, koja nije bila otvorena za javnost, rekao da Turska podriva sigurnost NATO-a i stvara nestabilnost u istočnom Mediteranu u sporu s Grčkom i Ciprom oko rezervi plina, prenosi Fena.

Pompeo, koji napušta funkciju državnog tajnika u siječnju 2021. godine, kazao je šefu turske diplomacije Mevlutu Cavusogluu da je Turska pogriješila što je poslala sirijske plaćenike u Libiju, kao i u sukob oko Nagorno-Karabaha, prenose agencije, pozivajući se na Reuters.

To je izazvalo oštre kritike saveznika na račun Turske tijekom sastanka, prije svega Francuske, Grčke i Luksemburga, kao i protuoptužbe Cavusoglua, navode diplomate.

Ton u kojem je protekao sastanak opisan je kao “umjeren”, ali s više sukoba nego što je uobičajeno kada je u pitanju NATO.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je da je to bila “iskrena diskusija iza zatvorenih vrata”, ali je odbio govoriti o detaljima.

“SAD je pozvao Tursku u više navrata da riješi pitanje S-400 [ruskog sustava naoružanja], da prekine da koristi sirijske borce u stranim konfliktima i da zaustavi provokativne akcije u istočnom Mediteranu”, naveo je taj dužnosnik.

Cavusoglu je u četvrtak izjavio kako ne može komentirati sastanak koji je bio povjerljiv.

“Morali smo kupiti antiraketni štit od Rusije, jer nismo mogli od naših saveznika”, poručio je Cavusoglu, dodajući da je na sastanku ukazao na razlike između dvije zemlje i otvorena pitanja.

Neimenovani izvori iz Turske, koji su upoznati sa sastankom, rekli su da je Pompeo iznio “nepravedne optužbe” i da nije postojao “ujedinjeni front” protiv Turske.

Kako su naveli, Turska je otvorena za pregovore s Grčkom u istočnom Mediteranu, bez preduvjeta.

Lideri Europske unije će 10. prosinca razmotriti uvođenje sankcija Turskoj zbog spora oko plina u Sredozemnom moru, prenosi Al jazeera.