Published On: Sri, velj 3rd, 2021

ŽESTOK OKRŠAJ NA SKUPŠTINI KS; KONAKOVIĆ ZAPRIJETIO: ‘Ne igrajte se politike’

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo došlo je do žestokog verbalnog sukoba između predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i predstavnika Naroda i pravde (NiP) Elmedina Konakovića.

Oporbeni SDA vjeruje da ne postoji zakonska osnova za razmatranje prijedloga na hitnoj sjednici.

“Nacrt proračuna uopće nismo razmatrali. Trebali smo utvrditi nacrt proračuna. Također možemo skratiti javnu raspravu, ali ne uskratiti demokraciju građanima – 400.000 ljudi nije sudjelovalo u javnoj raspravi”, rekao je Dević.

Uslijedila je žestoka reakcija Konakovića.

“Neka shvate da to radimo u skladu s propisima za donošenje proračuna. Govore nam što je vlada trebala učiniti. To nije problem vlade Edina Forte, to je problem prethodne vlade. Mi nismo imali nacrt proračuna do 1. studenog, nismo imali prateću dokumentaciju.

“Imamo važne točke i apsolutno je sve u skladu s propisima. Sve se predlaže prema rokovima. Ne igrajte se politike.

Vaša nesposobna vlada nije usvojila sve što je trebalo usvojiti, a sada želite zaustaviti zdravstvo, obrazovanje i sve ostalo – to neće uspjeti. “rekao je Konaković.

Zahiragić je reagirao na Konakovićevu prezentaciju.

“Podizanje prstiju ne daje mu snagu svađe, ne znam gdje je to naučio”, rekao je.

Zastupnica Demokratske fronte Bibija Kerla također je istaknula da se o proračunu ne bi trebalo raspravljati na današnjoj sjednici.

Podsjećamo, prijedlog proračuna iznosi manje od milijardu KM i niži je za 160 milijuna KM u odnosu na prethodnu.

Milijarda proračuna KS posljedica je direktne otimačine Sarajeva drugim kantonima u Federaciji. Pokušalo se to preko Tuzlanskog i Mostarskog kantona prije par godina osporiti ali je putem veta bošnjački nacionalizam uvjerio kantone s bošnjačkom većinom da se strpe. Budući da je crpljenje kantona s hrvatskom većinom – prioritet. Inače na čelu financijskih ministarstava u zemlji godinama sjede HDZ-ovci.

 


uskrs ephzhb