Published On: Sri, velj 9th, 2022

Žene, žrtve seksualnih napada na Sveučilištu u Kaliforniji dobit će novac kao odštetu…

Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu (UCLA) pristalo je platiti gotovo 244 milijuna dolara odštete za oko 200 žena koje optužuju bivšeg ginekologa zaposlenog u sveučilišnoj mreži Jamesa Heapsa za seksualne napade.

Nagodba koja je objavljena u utorak pokriva 203 žene koje su izjavile da ih je dr. James Heaps neprimjereno dodirivao, simulirao snošaj ultrazvučnom sondom ili davao neprimjerene komentare tijekom pregleda u studentskom zdravstvenom centru UCLA, medicinskom centru Ronald Reagan UCLA ili njegovom uredu na kampusu tijekom 35-godišnje karijere. Drugi detalji nisu objavljeni.

Stotine tužbi tvrde da je sveučilište UCLA namjerno skrivalo Heapsovo seksualno zlostavljanje pacijenata i omogućilo mu da i dalje ima nesmetan pristup navodnim žrtvama tijekom mnogo godina. U nagodbi podnesenoj na sudu u Los Angelesu, sveučilište je pristalo platiti 243.6 milijuna dolara za 203 osobe koje su tvrdile da ih je Heaps napao.

“Ova povijesna nagodba omogućuje ovim hrabrim ženama da ostvare svoje parnične ciljeve odgovornosti i kompenzacije, utirući put za njihovo kontinuirano ozdravljenje”, rekao je jedan od odvjetnika John Manly.

UCLA je počela istraživati Heapsa 2017., a on se povukao sljedeće godine nakon što mu nije produljen ugovor. Nagodbom, međutim, nije obuhvaćeno više od 300 pacijentica koje ga i dalje tuže. Heaps se također suočava s kaznenim prijavama u koje je uključeno sedam pacijenata.

“On nepokolebljivo tvrdi da je nevin, a mi trenutno vodimo parnicu na prizivnom sudu”, rekao je Heapsov odvjetnik Leonard Levine.

Prošlog mjeseca Sveučilište Michigan objavilo je da će platiti gotovo pola milijarde dolara tisuću bivših studenata i sportaša koje je seksualno zlostavljao liječnik u ovoj ustanovi Richard Anderson.

U drugom slučaju, Sveučilište Južne Kalifornije (USC) u Los Angelesu pristalo je isplatiti ukupno 1.1 milijardu dolara kroz tri odvojena sporazuma stotinama žena žrtava bivšeg ginekologa zaposlenog u kampusu, što je najveći iznos ove vrste kompenzacija evidentirana do danas, piše Jutarnji list.

guest
nije obvezno
1 Komentar
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mura

Naaguziš se, primiš ga, a kasnije i lovu. Ljudi, to se zove prrostitucija, ne?