Published On: Ned, pro 8th, 2019

Žene žrtava rata RS idu u Stockholm podržati Handkea

BEOGRAD – Na zvaničan poziv Srpskog udruženja “Sodertelje” iz Stoklhoma, Žene žrtava rata Republike Srpske uputile su se na dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Predsjednica Udruženja Božica Živković Rajilić obrazložila je razloge putovanja udruženja time da je “Handke jedina osoba koja je tijekom rata pričala istinu”.

“Jedini je on pričao šta se događalo srpskom narodu, dok su nas u Europi gledali kao loše ljude, krivili da smo mi agresori i nazivali nas genocidnim narodom. Mi ne idemo tamo da pričamo šta smo preživjele, mi idemo u Stokholm isključivo kao podrška Handkeu jer je dobio Nobelovu nagradu ‘za utjecajno djelo'”, istakla je Živković Rajilić.

Prema njenim riječima, članice Udruženja Žene žrtava rata RS idu u Stokholm u miru i nisu dio protesta, ili bilo kog lošeg scenarija.

“Naš dolazak je najavljen pred dvije zgrade. Prva je Koncertna kuća gdje će biti svečana konferencija, a potom na proslavu pred Gradskom kućom. Očekujemo Savez Srba u Stolkhomu i udruženja Srba iz drugih gradova i zemalja, tako da će biti Srba na dodjeli”, dodaje predsjednica Udruženja.

Ona kaže da je pisac Peter Handke upoznat s njihovim dolaskom, ali da one neće svojim prisustvom stavljati nikoga pod pritisak ili njega u neprijatnu situaciju.

“On sam neka odluči da li želi da se sretne s nama ili ne. On zna da mi dolazimo. Ako njemu šteti da bude s nama u javnosti, mi ćemo se povući. Napravit ćemo već nekako drugu priliku da ga upoznamo”, objašnjava predsjednica udruženja.

Božica Živković Rajilić kaže da se na brojnim proputovanjima, susretala se sa pitanjima “gdje je bila 20 godina”.

“Govorim samo istinu. Pričam ljudima šta sam proživjela u logoru 322 dana. Onaj tko nije dolazio iz svijeta i vidio šta se nama događa, nije znao šta se događa. Jer je u svijetu postojala plaćena i lažna slika o nama. Oni koji misle svojom glavom, uvijek će imati ispravan stav, a jedan od njih je Peter Handke, i zato je i dobio najveću zasluženu nagradu”, navodi ona.

Dodaje i da se stvari mijenjaju na bolje, bar kada su u pitanju ove teme i zahvaljuje brojnim institucijama, ljudima i stručnjacima koji su im dok još nisu postali udruženje od javnog ineteresa, odobravali projekte i izveštavali o njihovom radu.

“Zahvaljujem mnogima, ne samo u ime mene nego u ime istine”, kaže Živković Rajilićeva.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare