Published On: Čet, velj 4th, 2021

Žene rađale pred bolnicom(Jedna i pred i katedralom). Vozači bili zatočeni 30 sati: Prije 9 godina Hercegovinu je zatrpao snijeg

Hercegovina će zauvijek pamtiti 4. veljače 2012. godine.

Odmah na prvi spomen ovog datuma, svaki stanovnik Hercegovine sjetit će se najjačeg snježnog nevremena koje se dogodilo u posljednjih nekoliko desetljeća.

Snijeg koji je na današnji dan zatrpao brojna mjesta u Hercegovini, zadržao se sve do 15. veljače. U gradskim sredinama snijeg je iznosio oko 80 centimetara, a u okolnim mjestima palo je i preko jednog metra.

Promet je danima bio obustavljen, namirnica u trgovinama je nestalo, a pred lokalnim vlastima bio je golemi izazov koji, uglavnom, nisu uspjeli svladati.

Snijegom je bio zatrpan i Mostar.

Visina snijega 4. veljače 2012. već u 13 sati je iznosila 68 cm što je izazvalo opći kaos.

 

Prohodne su bile samo glavne prometnice, a u nekim mjestima bila je otežana i opskrba strujom. Građani su s pravom pitali zašto se kasno krenulo s raščišćavanjem, a gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić odgovorio je da su svi zakazali i optužio same građane za kolaps.

”Pa mnogi članovi stožera nisu uspjeli doći do stožera”, rekao je on tada za RSE.

Četvrtog dana pod snijegom, Bešlić je uveo radnu obavezu za muškarce.

Bešlić je i na konferenciji koju je održao poručio građanima da dan iskoriste čiščeći svoje ulaze te da smeće zadržaju u svojim stanovima, obzirom da je put prema Uborku bio zameten.

Bljesak.info je tog 4. veljače izvještavao kako je desetina automobila i autobusa zapela u snježnoj mećavi na dionici M-18 Salakovac-Drženica, između Mostara i Jablanice.

“Gratalice su se uspjele probiti do prve skupine zarobljenih vozila, koji tu stoje još od sinoć, i oni su već na putu prema Mostaru. Međutim, sjevernije odatle još ima blokiranih vozila. Ljudi su i dalje na terenu, pokušavaju se probiti do njih, a vremenski uvjeti su užasni”, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Vladimir Babić tada u telefonskoj izjavi.

Veliki problem sa snijegom imali su svi, od građana koji su morali doći do hrane, do radnika koji su zapeli na poslu i bolesnika koji su se morali probiti do bolnice.

Tako je trudnica iz Posušja rodila kod mostarske Katedrale, jer se uslijed neočišćenih prometnica nije uspjela probiti prema bolnici.

Nakon što se grtalica probila do novopečene majke i novorođenčeta, u stabilnom stanju su prebačeni u SKB Mostar.

Dopisnica Srne javila je da je jedna trudnica u mostarsku bolnicu dovezena u bageru!

Ipak, brojni stanovnici Hercegovine, ali i cijele BiH, u cijelom kaosu našli su razloga za sreću.

Najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogali, a volonteri Crvenog križa dijelili su hranu i čaj.

Iz Federalnog hidro-meteorološkog zavoda navode da se snježne padaline iz veljače 2012. neće još zadugo ponoviti.

Bljesak.info