Published On: Ned, pro 23rd, 2012

Žene misle da su dvije kile lakše nego što stvarno jesu

Godišnje istraživanje britanskog vladinog Zdravstvenog i informacijskog centra pokazalo je da gotovo polovica roditelja pretile djece vjeruju da su ona normalne težine, što je najbolji dokaz da težinu procjenjujemo pogrešno.
Najoptimističnije su žene u tridesetima, koje gotovo redovno misle da imaju dva kilograma manje nego što stvarno pokazuje vaga, unatoč tome što se redovno žale da su debele kad se pogledaju u ogledalo.
Muškarci su u ovom istraživanju ispali puno samokritičniji i precizniji u procjeni vlastitog fizičkog izgleda i težine, jer si prosječno oduzimaju dvostruko manje, tek jedan kilogram.
U ispitivanju je sudjelovalo preko 8 tisuća odraslih osoba i 2 tisuće djece, a zadatak je bio ispuniti upitnik o procjeni težine prije vaganja. Rezultati istraživanja još su porazniji kad sezna da skoro dvije trećine odraslih ima prekomjernu težinu, a zastrašujuć je podatak o petini pretile djece u osnovnim školama.
Ipak, društveni pritisak, mediji koji promiču ideale vitkosti i samokritika jednostavno tjeraju ljude da misle da su mršaviji nego što stvarno jesu, zaključuju istraživači.