Žena koja je podmetnula požar za vikend u Šibeniku, djelatnica je HAC-a, a osumnjičena je za još 7 požara

PU šibensko-kninska održala je konferenciju za medije na kojoj je opisano kako je pronađena žena koju sumnjiče za izazivanje požara u šibenskoj Dubravi u subotu 27. srpnja. “Ona je svjesno i namjerno podmetnula požar”, rekao je Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske. Žena je požar zapalila na putu od kuće do posla, potvrđeno je. Premda to na ovoj konferenciji nije potvrđeno, zna se da je dotična gospođa zaposlenica HAC-a. Štoviše, danas je uhićena na radnom mjestu, u naplatnoj kućici kod izlaza Skradin, piše Telegram.hr

“Prilikom odlaska na posao, s prethodno kupljenim kockama za potpalu, osumnjičena je prvo upaljačem pokušala zapaliti cijelio pakiranje kocki, što joj nije uspjelo. Kada je kutija kocki samo nagorjela, a vatra se nije proširila, žena je zapalila i drugo pakiranje. Vatra je ubrzo zahvatila suhu travu i makiju, i zbog jakog vjetra brzo se proširila i zahvatila ukupno 900 hektara površine”, opisao je šef lokalne policije. Njegovi djelatnici, pojasnio je, pronašli su prvo, nagoreno pakiranje kockica za potpalu, i to je bio ključan trag.

Nakon toga, policija je počiniteljicu pronašla pomoću video nadzora. “Pratili smo sve moguće videonadzore na trasi kretanja osumnjičene osobe. Postoji specifična marka kockica za potpalu koje prodaje samo jedna trgovina. Kada smo pogledali u tu trgovinu, pronašli smo snimke koje su nam otkrile počiniteljicu”, rečeno je na konferenciji.

OSUMNJIČENA POZNATA POLICIJI

“Već 27. srpnja, pregledom mjesta gdje je izbio požar, pronalaskom kockica za potpalu utvrđeno je da se radi o podmetnutom događaju. Sutradan je policija, nakon detaljne analize, dovela osumnjičenu na obradu. Potvrdili smo da za postoje osnove sumnje počinjenja ovog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti”, rečeno je na konferenciji. “Za takva kaznena djela predviđena je kazna zatvora od jedne do deset godina”.

Policija nije htjela potvrditi da se radi o osobi koja je prije dvije godine uhićena zbog podmetanja sedam požara u šibenskoj Dubravi, ali potvrđeno je da je poznata policiji. Mediji su ranije pisali da je riječ o ženi koja je prije dvije godine bila uhićena zbog izazivanja požara. Tijekom ljeta 2017., 53-godišnjakinja je bila uhićena zbog potpaljivanja sedam požara u šibenskoj Dubravi, u zaseocima Relje i Junakovići, u razdoblju od 18. do 23. srpnja. Šest od sedam požara podmetnula je na privatnim parcelama mještana, koji su se brzo organizirali i zaustavili vatru prije nego što se stigla proširiti. Dotična žena je tog ljeta zapalila i jednu štalu, a vatru su prvi primijetili i ugasili policajci koji su obilazili to područje.

NIJE UTVRĐENO DA JE OPASNA

Uhićena žena je bila zaposlenica HAC-a kada je podmetnula požare 2017. godine, no nije dobila otkaz. Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić je za Telegram objasnio kako je moguće da je osoba koja je zapalila sedam požara ostala na tom radnom mjestu: „Gospođa već 14 godina radi na tom mjestu, na naplatnoj postaji Skradin. Točno je da je prije dvije godine uhićena zbog podmetanja požara, ali koliko je meni poznato, u tom slučaju nikada nije došlo do suđenja.

Znam da je radnica neko vrijeme provela na psihijatrijskom liječenju, nakon čega se vratila na posao”. Stanić nam je objasnio kako je moguće da se osoba liječena u duševnoj bolnici vratila na radno mjesto u HAC-u. “Jednostavno, tvrtka nije dobila nikakvu informaciju da radnica više nije radno sposobna. Niti jedna nadležna služba nije dostavila dijagnozu prema kojoj ona ne bi mogla raditi kao blagajnica, pa je vraćena na to radno mjesto”.

SINDIKALIST NE VIDI PROBLEM

Sama činjenica da je netko od radnika uhićen, te da je neko vrijeme proveo u pritvoru, nije osnova za prekid ugovora o radu, kazao nam je Stanić. „I moj je stav, kao sindikalista, da ljudi imaju pravo raditi do pravomoćne presude. Ako je netko za nešto optužen, a svoj posao radi kvalitetno, nema smisla udaljavati ga s posla – neka radi sve dok ga ne osude”, objašnjava svoj stav koji bi mogao izazvati polemike.

Danas su i iz HAC-a potvrdili da su od PU šibensko-kninske provodi kriminalističko istraživanje nad njihovom radnicom zbog podmetanja požara. Eventualne korake protiv nje poduzet će ovisno o nalazima policijske istrage, priopćili su iz HAC-a. “Također, možemo potvrditi da je 2017. godine protiv radnice vođen kazneni postupak u okviru kojeg je po mišljenju sudskog vještaka bilo nužno provođenje psihijatrijskog liječenja ambulantnog tipa nakon kojeg je utvrđena radna sposobnost te je istaknuo kako nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela”.


Objavljeno

u

,

autor/ica

Oznake:

Komentari

14.656 komentara na “Žena koja je podmetnula požar za vikend u Šibeniku, djelatnica je HAC-a, a osumnjičena je za još 7 požara”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)