Published On: Sat, Aug 15th, 2015

ŽENA HEROJ:Plivat ću od Crikvenice do Šila da ženama pokažem da nam život ostaje i kad nam odrežu dojku

“IMAM 46 godina i do sada sam dva puta uspjela ubiti rak. Kao 28-godišnja djevojka pobijedila sam rak grlića maternice, prije tri godine rak dojke. a u subotu ću pobijediti i sve predrasude koji se vežu uz tu bolest od koje je umrla moja baka i još nekoliko meni jako dragih žena. Kvaliteta života ne ovisi o tome imaš li male ili velike dojke, ni o tome imaš li ih uopće, jer i bez njih život može i mora biti jednako živahan, veseo i ispunjen.
Da bi ta moja poruka bila što glasnija, prijavila sam se na plivački maratonu. Znam da su struje jake i da ruta od tri i pol kilometra nije mali zalogaj ni za mnogo mlađe od mene, ali preplivat ću od Crikvenice do otoka Šila za sve moje prijateljice kojih više nema, te kako bih dala vjetar u leđa svim ženama oboljelim od raka koje sada, negdje u tišini, same vode svoje životne bitke”, otkrila je za Index dizajnerica Ivana Popović kojoj je prije tri godine odstranjena dojka i 28 limfi. Iako ju je gledanje smrti u oči promijenilo, teška joj životna iskustva nisu umanjila, nego čak popravila kvalitetu života, jer sada živi punim plućima, kao da je svaki dan onaj posljednji.
“Da sam se predala, umrla bih kada mi je bilo 28 godina i danas ne bi bilo ni mene, ali ni mojih kćerkica. Odlučnost da pobijedim bolest zaslužna je tako, ne za jedan, nego za tri života, kaže Ivana koja sa svojim kćerkicama Lunom (17) i Avom (10) i ovo ljeto provodi u obiteljskoj kući na Krku.

Za maraton je, kaže, čula sasvim slučajno, no odluka da se prijavi bila je itekako namjerna. Ivana će tako u subotu biti među 349 plivača koji su pristigli iz svih krajeva svijeta kako bi sudjelovali na 105. plivačkom maratonu Šilo – Crikvenica koji je brojem učesnika oborio sve dosadašnje rekorde.
“Za moj prvi maraton u životu pripremam se svakodnevno, već punih mjesec dana. Plivam naizmjenično jedan dan ujutro, drugi dan popodne kada su struje najjače jer to idealno za trening izdržljivosti. No, moram priznati da mi se desio i pokoji mali ‘kratki spoj’ . Zaokupljena treninzima, umalo sam se zaboravila prijaviti te su me u posljednji trenutak u tome pomogle članice foruma za borbu protiv raka dojke Europa Donna. Umjesto tri i pol, čitavo sam vrijeme trenirala za rutu od 7 kilometara jer sam mislila da se, nakon dolaska do Šila, moramo plivajući i vratiti u Crikvenicu“, priča nasmijana i vedra Ivana koja se, kada nije na moru, sve do studenog kupa na zagrebačkom Bundeku, bavi se jogom te svakodnevno trči po tri kilometra.
Iskusna plivačica. koja se nekada rekreativno bavila i ronjenjem, još se nikada do sada nije upustila u ovako zahtjevnu morsku avanturu te procjenjuje da će na cilj stići među posljednjih 50 plivača. No, ako do otoka stigne i posljednja, Ivana će zasigurno biti prva žena-maratonka koja je, samo tri godine nakon što je pobijedila rak, otplivala od Crikvenice do Šila.