Published On: Sri, stu 25th, 2020

ZEMLJA U KOJOJ SE OSIM POVIJESTI KRADE I GLAZBA: Ako želite uspjeti u glazbi slobodno kopirajte druge, potom to nazive svojim djelom…

Svatko od nas ima svoje glazbene uzore preko kojih smo upoznali čari glazbe, koji su nas obilježili, koje smo kopirali u sviranju, oblačenju, nekim pokretima, ali ima nekih koji su to digli na novi nivo.

Dino Merlin, jedan od najvećih zvijezda regiona, poznat je po tome što većinu svojih pjesama piše sam, ali se malo zna da ”tuđe” pjesme potpisuje kao svoje.

Zanimljiva je činjenica da je donedavno bio direktor udruženja za zaštitu autorskih prava bh. glazbenika.

Ako želite uspjeti u glazbi slobodno kopirajte druge, jer što bi sjedili i pisali svoje pjesme kada možete samo uzeti od svojih uzora po jednu-dvije pjesme i potpisati kao svoje. Kada čuješ dobru pjesmu, ti je ukradi.

Sad ćemo izabrati neke od Merlinovih najvećih hitova koji su ”plagijati”:

5.  Godinama (Sredinom, 2000) – Youssou N’Dour ”MyDaughter” (1989)

Sama uvodna melodija pjesme Youssou N’Doura izdaje Dinu Merlina jer je ta melodija refren pjesme Sredinom, koja je postala veliki hit, i koju sada horski uz ”Čarobnjaka” pjevaju na koncertu hiljade ljudi. Merlin na albumu nije čak ni označio ime Youssou N’Doura.

4. Burek (Burek, 2004) – Manu Chao ”King of Bong” (1991)

Ni Manu Chao nije ostao pošteđen plagijatorske fabrike zvane ”Dino Merlin”.
Kao autora potpisao je, naravno, samo sebe ako je vjerovati internetu.

3. Ostat će istine dvije (Moja bogda sna, 1993) – Prince “When Doves Cry” (1984)

Mnogi fanovi samog Dine Merlina su uočili sličnost ove dvije pjesme, a kako i ne bi jer kad se poslušaju obje pjesme, na kraju to ustvari bude ista pjesma samo što je jedna na engleskom.

2. Sve Je Laž (Sredinom, 2000) – İbrahim Tatlıses “Akdeniz Akşamları” (1998)

Još jedna pjesma na kojoj je Dino Merlin ”slučajno” zaboravio napisati pravog autora.
Cijela ideja pjesme je prekopirana, a potpuno kopiranje je u refrenu, gdje na potpuno istu melodiju Merlin ima samo svoj tekst.

1. Mjesečina (Nešto lijepo treba da se desi, 1989)–  UB40 “Where Did I Go Wrong” (1988)

Za Merlina se mora priznati da pjesme koje “pozajmljuje” su skoro uvijek pravi pogodak, i budu veliki hitovi. Na samom albumu iz 1989.godine ”Nešto lijepo treba da se desi”, kao autora potpisao je sebe jer ga je čuvao sistem kojim je bila uređena Jugoslavija, pa se autorska prava nisu plaćala, ali došla su nova vremena pa je zbog Youtube prava ipak morao pored svog imena dodati i ime pravog autora pjesme.

Nadamo se da će Dino Merlin izdati album sa svim plagijatima, ili barem sa onim najboljim jer je kolekcija pozamašna.

Abas Ibrahimović
magazinplus.eu