Published On: Pon, sij 25th, 2021

ZEMLJA U KOJOJ SE GLASUJE MOBITELIMA: Estonija dobija prvu premijerku

Kaja Kallas je kćerka jednog od osnivača Reformske stranke Sima Kalasa, odvjetnika i bivšeg zastupnika Europskog parlamenta.

Dvije najveće političke stranke u Estoniji postigle su danas dogovor o novoj Vladi koju će voditi Kaja Kallas, prva premijerka u povijesti te baltičke zemlje.

Dosadašnja Vlada je pala prošle nedjelje zbog korupcijskog skandala.

Rukovodstva opozicijske Reformske stranke Kaje Kallas (43) i Stranke centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa glasala su danas za formiranje koalicijske vlade.

Prema dogovoru, obje stranke će imati po sedam ministarstava u vladi sa 15 članova, računajući premijerku Kallas.

Kaja Kallas je kćerka jednog od osnivača Reformske stranke Sima Kalasa, odvjetnika i bivšeg zastupnika Europskog parlamenta.

Reformska i stranka Centar navele su u zajedničkom priopćenju da će formirati vladu koja će nastaviti efikasno da rješava krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, zadržati usmjerenost Estonije na budućnost i razviti sve oblasti i reghije u zemlji, prenosi Beta.

Predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid trebalo bi da imenuje novu Vladu u narednih nekoliko dana.

Poslije nedavnog pada Vlade, Kaljulaid je mandat za sastav nove dodijelila Kaji Kallas jer je njena protržišna Reformska stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u martu 2019. godine, 28,9 posto. Na drugom mjestu je bila Centar sa 23,1 posto glasova.

Međutim, Kallas poslije izbora nije uspjela da sastavi vladu, koju su oformile tri stranke na čelu s strankom Centar dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa.

Uz Ratasovu stranku Centar, u Vladi su bile i nacionalističko-populistička Estonska konzervativna narodna stranka i konzervativna stranka Domovin.

Ratas je podnio ostavku 13. siječnja zbog skandala u kojem se našao visoki dužnosnik njegove stranke, osumnjičen da je primio privatnu donaciju za stranku u zamjenu za uslugu u vezi s građevinskim projektom u blizini luke u Tallinnu.

Iako će njegova stranka biti i u novoj Vladi, Ratas, premijer od 2016. godine, neće biti njen dio.


uskrs ephzhb