Published On: Mon, Dec 30th, 2013

ŽELJKO NA BRANIKU JEDNE JEDINE: Zbog lihvarskih kredita šalje prijavu Tužiteljstvu?

SARAJEVO – Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ponovio je danas da ne odustaje od namjere da bude ocijenjeno da li su kreditni aranžmani sklopljeni s Međunarodnim monetarnim fondom potpisani u skladu sa Ustavom BiH.

Ukoliko ni nakon blagdana od Ministarstva financija i trezora BiH ne dobije tražene ugovore o aranžmanima, jučer je najavio da će odmah Tužilaštvu BiH uputiti prijavu.

“Bilo bi bolje da se tim bavi Ustavni sud i ocijeni ustavnost, ali ako nemam potpisane ugovore, nemam se na što pozivati ​​sudu i moram ići na Tužilaštvo BiH da oni sve provjere”, rekao je Komšić, dok iz Ministarstva financija nisu htjeli komentaristi njegovu najavu.

Komšić je kazao da bi se odmah mogao obratiti Tužilaštvu BiH s prijavom zbog aranžmana s MMF-om, ali će pričekati da prođu blagdani kako bi se “uspostavilo povjerenje između domaćih institucija i da odmah ne skaču jedni drugima u oči”.

Naglasio je da nema ništa protiv kreditnih ugovora sa MMF-om, kojima je država zadužena za stotine milijuna maraka, ali da insistira na Ustavu BiH i Zakonu o zaključivanju međunarodnih ugovora.

“Po tom osnovu je bezbroj kreditnih ugovora prošlo proceduru u Predsjedništvu, pa zašto ne bi i aranžmani s MMF-om. Ako te ugovore kriju, vjerovatno tu ima nešto što ne smijemo znati”, izjavio je Komšić, dodavši da se nije tek sada sjetio ugovora sa MMF-om, jer na dobivanju odgovora inzistira od 2009. godine.

Ocijenio je da je ovu godinu obilježio zastoj BiH na putu ka EU i NATO-u zbog neprovođenja presude “Sejdić i Finci” i nerješavanja statusa vojne imovine.

“Predsjedništvo je davno završilo svoju obvezu u vezi s vojnom imovinom. Čak su i politički lideri bili postigli pravedan sporazum o rješavanju imovine, ali je zapelo na tumačenju raspodjele ostale, državne imovine”, istakao je Komšić, poručivši da ova dva uvjeta moraju biti riješena u 2014. godini.

Priznao je i da zbog neslaganja trojice članova Predsjedništva BiH još nemamo zakon o vanjskoj politici, ali ni usvojen dokument pregled obrane, koji definira veličinu i strukturu Oružanih snaga.