Published On: Sri, srp 20th, 2016

Željeznice FBiH: Informacije o puštanju ‘Talgo’ vlakova su preoptimistične. Mi smo u dugovima do grla…

Željeznice FBiH, rupa su bez dna u federalnom proračunu.   I njih nitko ne želi privatizirati niti hoće jer nisu profitabilan biznis. U razdoblju od 2004. do 2015. uplatile po osnovi doprinosa na plaće oko 140 milijuna KM, što je jedan dio zakonom propisanih obveza, te da je ukupan dug Željeznica FBiH po ovom osnovu oko 180 milijuna KM, stoji u priopćenju ovog poduzeća.

Međutim, Zakonom o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa, Vlada FBiH je u obvezi snositi troškove godišnje željezničke infrastrukture iz proračuna.

Željeznice FBiH su u navedenom razdoblju utrošile 696 milona KM u održavanje željezničke infrastrukture. Od toga je Vlada FBiH uplatila 229 milijuna KM, a bila je obavezna po navedenom Zakonu uplatiti još 467 milijuna KM. I pored toga, ovaj iznos koji je Vlada bila u obvezi uplatiti, ŽFBiH su izdvojile iz vlastitih obrtnih sredstava kako bi osigurale neometan i siguran prijevoz putnika i roba, što je sukladno Zakonu o sigurnosti prometa. Obzirom da Vlada nije u cjelosti izvršavala svoje obveze Željeznice nisu bile u mogućnosti izvršavati u cjelosti sve obveze prema javnim fondovima.

“Napominjemo, da je Odlukom Vlade FBiH utvrđen troškovnik za 2016. godinu za željezničku infrastrukturu u iznosu od 64 milijuna KM. Od ovog iznosa Vlada FBiH će uplatiti ukupno 19,2 milijuna KM. Ukoliko Vlada FBiH ispoštuje svoju odluku u cjelosti i uplati 64 milijuna KM, Željeznice FBiH će biti u mogućnosti također u cjelosti izmire svoje obveze prema javnim fondovima za 2016. godinu, i ostvarit će pozitivan poslovni rezulat. Željeznice FBiH su kičma razvoja države. Pokrenuli smo čitav niz pozitivnih promjena u poslovanju u cilju izgradnje moderne javne tvrtke koja će služiti interesima razvoja bh. ekonomije, i biti njezin pokretač u smislu transporta i komunikacija. Imamo potporu gospodarstva, imamo podršku radnika, i nadamo se da ćemo u tom smislu imati podršku i Vlade “, kazao je generalni direktor Željeznica FBiH mr. ecc. Enis Džafić.

U medijima se već izvjesno vrijeme pojavljuju netočne informacije o puštanju “Talgo” vlakova u promet, stoji u priopćenju.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>