Željana Zovko: U Europskom parlamentu mogu uraditi puno za BiH

Zovko je kandidirao HDZ Hrvatske, a bude li izabrana 13. i 14. travnja, bit će prva državljanka naše zemlje u Europskom parlamentu. Građanima BiH je najpoznatija po angažmanu da se ratni zločinac Veselin Vlahović Batko iz Španjolske izruči našoj zemlji. Pored funkcije veleposlanice  u Španjolskoj i Hrvatskoj, Zovko je bila i nerezidentna predstavnica BiH u Andori i još nekoliko afričkih zemalja te predstavnica BiH u UNESCO-u. Za vrijeme njenog mandata u UNECSO-u na popisu svjetske baštine iz BiH upisana su dva kulturna spomenika, Stari most u Mostaru i Višegradska ćuprija.
“Drago mi je da jedna Hrvatica iz BiH ima priliku da uđe u Europski parlament. Na neki način to će biti interesantno svima onima koji imaju hrvatsko državljanstvo u ovoj zemlji, a drugo, neko sam tko je već dosta radio na tome da se BiH što prije približi EU i postane njena članica”, kaže Zovko za Klix.ba. 
Naša sugovornica kaže da će zasigurno biti ona koja će moći uraditi više za BiH nego bilo koji drugi zastupnik u Europskom parlamentu koji dolazi iz neke druge europske zemlje.
Kaže da računa na glasove građana iz BiH koji na to imaju pravo, ali i na glasove iz Hrvatske, budući da je na listi HDZ-a Hrvatske.
“Na neki način ova čitava kampanja u BiH koju vodimo je tu da ukaže Hrvatima i hrvatskim državljanima u BiH da i oni imaju pravo birati svoje zastupnike u EP. Cijeli svijet je jedna izborna jedinica. Ono na što ja računam je to da popis na kojoj sam dobije glasove, a ta lista ima program koji se tiče jugoistočne Europe i BiH te njenog što bržeg približavanja EU i poboljšanja položaja hrvatskog naroda u BiH. To je ključno u ovom slučaju, pošto sam ja Hrvatica iz BiH”, kaže Zovko.
Tko god da uđe sa popis on će raditi prema njenom programu, to jeste ukazivat će na nejednakopravnost Hrvata u BiH sa ostalim njenim građanima, odnosno konstitutivnim narodima, poručuje bivša veleposlanica BiH. To znači da će se dosta raditi i na pridruživanju BiH Europskoj uniji, jer prema njenom mišljenju, samo to osigurava normalan život na ovim prostorima.
“Konkretno kada kažem da postoji nejednakopravnost hrvatskog naroda u BiH mislim i na to da mi već osam godina nemamo člana Predsjedništva koji je izabran voljom hrvatskog naroda”, dodaje Zovko.
Naša sugovornica se nada i očekuje glasove svih građana BiH s pravom glasa, odnosno onih koji su državljani i Hrvatske, a žive u BiH.
“Ova lista i ovaj program mogu donijeti samo dobro za BiH i sve njene narode. Program jeste takav da se što prije ide u EU, gdje će svi imati jednaka prava”, poručuje Zovko.
Budući da je radila više od 10 godina u diplomaciji, naša sugovornica kaže da najbolje i funkcionira zagovarajući interese zemlje negdje vani te da ima osjećaj da je tamo najbolje i razumiju. Bez obzira na rezultat koji postigne na izborima za Europski parlament, Zovko kaže da se vidi u europskim institucijama, odnosno u svijetu diplomacije i zagovaranja interesa zemlje van njenih granica.
Svi građani BiH koji imaju pravo glasa, ukoliko to nisu do sada, mogu se registrirati na sam dan izbora. Glasovati se može na sedam biračkih mjesta, tri u Mostaru, dva u Sarajevu i po jednom u Tuzli i Banjoj Luci.