ŽELIMO BRZ OPORAVAK Arsenu Dediću pozlilo, sumnja se na sepsu

Arsen je primljen na tzv. hitnom neurološkom prijemu jer je imao poremećaj u govoru. Najprije se posumnjalo na moždani udar

Proslavljeni hrvatski kantautor Arsen Dedić, kojemu je pozlilo jučer prijepodne, hitno je prebačen na liječenje u KBC Zagreb. Nakon obavljenih pretraga na hitnom prijemu Arsen je primljen na intenzivnu njegu interne kilinike. Liječnici sumnjaju na sepsu, što u njegovoj situaciji (s obzirom na presađenu jetru i terapiju imunosupresivima) znači da je njegov imunitet ugrožen. Najprije se sumnjalo na moždani udar, ali snimke CT-a pokazale su da nema promjena na mozgu.
S obzirom na to da je Dedić prije 15 dana operirao kuk, odnosno ugrađena mu je endoproteza, liječnici su posumnjali da se možda radi o sepsi, ali i to tek treba dokazati pretragama. U slučaju da se sumnje potvrde, Arsen će biti hospitaliziran na Internoj klinici gdje će se provoditi liječenje.
Arsen Dedić posljednjih desetak godina povremeno ima problema sa zdravljem. Tako mu je 2004. u Padovi presađena jetra, a prije godinu i pol nezgodno je pao i tada su počeli problemi s kukom. Prema riječima supruge Gabi, sve je teže hodao i bolovi su postajali sve jači. Zbog toga su liječnici odlučili da je nužna operacija, točnije ugradnja umjetnog kuka koja je i izvedena sredinom srpnja. Liječnici su bili vrlo zadovoljni jer je zahvat prošao bez problema, a potom je trebala slijediti rehabilitacija kako bi Arsen ponovno stao na svoje noge, što će ovo najnovije hitno stanje sigurno usporiti.
Naime, svaka operacija nosi i svoje rizike, a najčešće se radi o emboliji ili sepsi te infekciji rane. Što se dogodilo Arsenu, odnosno je li njegov zdravstveni problem posljedica operacije kuka ili se radi o nečemu drugom nepovezanom sa zahvatom, liječnici tek trebaju otkriti.

Transplantacija jetre
U siječnju 2004. godine na Odjelu kirurgije Sveučilišne bolnice u Padovi pod nadzorom poznate liječnice s talijanskom adresom Nele Sršen uspješno mu je transplantirana jetra.
Operacija kuka
13. srpnja ove godine operirao je kuk zbog nesnosnih bolova koji su nastali kao posljedica pada. Zahvat je obavio u privatnoj bolnici Akromion u Krapinskim Toplicama, nakon čega je nastavio s rehabilitacijom.
Hitni odlazak u bolnicu
29. srpnja u prijepodnevnim satima kolima Hitne pomoći iz svoga je zagrebačkog stana prevezen u KBC Zagreb, gdje je primljen na takozvanom hitnom neurološkom prijemu