Published On: Sun, Jul 10th, 2016

REJEP ŽELI ZAŠTITITI BH HRVATE OD ZAGREBA: Erdogan najavio trilateralni susret Hrvatske, BiH i Turske u Istanbulu

Turski predsjednik Erdogan razgovarao  je u Varšavi s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te najavio skori trilateralni susret u drugoj polovici srpnja u Istanbulu.

“Već neko vrijeme razgovaramo o jednoj trilaterali između Hrvatske, BiH i Turske, ta će se trilaterala najvjerojatnije održati u drugoj polovici srpnja u Istanbulu. Tamo želimo dovesti resorne ministre i određen broj gospodarstvenika. Želimo nastaviti raditi temeljem Grabar Kitarović posjeta Turskoj kada smo razgovarali o mnogim konkretnim inicijativama”, rekao je Rejep Erdogan.

Spomenuo je i sigurnosno stanje i općenito reforme u Bosni i Hercegovini, kazavši kako mu je u posebnom interesu zaštita hrvatskog naroda, najmanje brojnog naroda u BiH, kao konstitutivnog i jednakopravnog.

Ankara ne gleda blagonaklono prema politici Zagreba, i Hrvatima u BIH. Turski predsjednik izjavu je pojasnio ovako: Proučavajući dosadašnje politike Zagreba, kao i najnoviju, mi smo primjetili da državni vrh u Hrvatskoj naprosto nema pojma o Hrvatima u BIH i mi im želimo pomoći. Recimo ja sam zadnji put trznuo gđu Predsjednicu pitanjem gdje je općina Ravno , a ona je odgovorila u Posavina. Nemore to tako, kazao je turski predsjednik i veliki prijatelj BH Hrvata.

G. Bakir Izetbegović kazao je da pomoć Zagreba Hrvatima u BIH nije dobra. Glavni problemi Hrvata u BIH su u Federaciji gdje živi 95% Hrvata a Zagreb se uporno bavi Srbima. Oni samo pričaju o Srbima. Ja sam zadnji put u Zagrebu kazao kako radimo velike napore za povratak Hrvata u Vareš, a oni su samo ponavljali da im damo plan kako rješiti Dodika i kako izbiti na Drinu. Mislim da to nije pravi put i da je u Zagrebu na sceni pravaška opcija – kazao je Izetbegović, dodavši da je SDA izvukla pouke iz sudjelovanja pravaša u Vladi Platforme te da on misli da od tog koketiranja sa fašizmom nema ništa.

Izetbegović je dodao i da priče o velikom povratku Hrvata u Srpsku služe samo za dnevnopolitičku uporabu političara u Hrvatskoj. “Oni stvarni povratak Hrvata u BIH  ne žele jer bi to značilo i povratak Srba iz Srpske u Hrvatsku. To se može uraditi samo poništenjem ratne razmjene nekretnina” – dodao je g. Izetbegović naglasiviši da je tu politika Zagreba licemjerna.

“Interes i Hrvata i Bošnjaka bio bi da se ti ugovori ponište i da se ti Srbi vrate u Hrvatsku a Hrvati u Srpsku, no Zagreb o tome govori samo načelno a stvarne želje za tim nemaju” – zaključio je g. Izetbegović.

U gđi Grabar Kitarović imamo realnu predsjednicu koja razumije interese Turske u BIH kao i interese službenog Sarajeva. Jako je važno za Bošnjake u BIH da BIH uđe u zajednicu europskih obitelji kao složena, demokratska, pluralna, višenacionalna i moderna demkracija dodao je Izetbegović.

napomena: ogirinalni tekst je aktivistički izmijenjen