ŽELI NAUČITI HRVATSKI? NE. NEŠTO JE OZBILJNIJE: Bozanić objavio zašto se povlači

“Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije”, stoji u priopćenju.

Kardinal Bozanić u ožujku 2024. napunit će 75 godina, što je po uobičajenoj praksi vrijeme kad se Papi šalje zahtjev za odreknućem od službe, što Papa može, ali i ne mora prihvatiti. Bozanić je to učinio godinu ranije.

Bozanića je papa Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim nadbiskupom 5. srpnja 1997., a dužnost zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je 4. listopada od dotadašnjeg nadbiskupa, kardinala Franje Kuharića. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 2003.

Vijest o Bozanićevom umirovljenju Apostolska nuncijatura poslala je jutros, ali je do podneva bila pod strogim embargom na objavu.

Nakon objave o povlačenju Bozanić se oglasio priopćenjem.

“Na dan imenovanja mons. Dražena Kutleše za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog, 14. veljače 2023. godine, rekao sam: ‘Zbog svoga narušenog zdravlja, jako želim da novi nadbiskup, koji nam je sada dan kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku’. Imajući to u vidu kao i nove okolnosti u Crkvi u Hrvatskoj usred kojih je predsjednik HBK nadbiskup koadjutor, smatrao sam činom ljubavi prema Crkvi zamoliti Svetog Oca da što prije prihvati moje odreknuće.

Stoga zahvaljujem papi Franji što je u smislu mog prijedloga danas prihvatio moje odreknuće od službe nadbiskupa metropolita zagrebačkog i time je, snagom Papinog dekreta, mons. Kutleša postao zagrebački nadbiskup. On je sada 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. Drevna Crkva zagrebačka, obdarena čudesnim djelovanjem Božjega Duha sada na podlozi sinodskoga hoda i objavljenih Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, započinje jedno novo razdoblje što, kako je to redovito bivalo i u prošlosti, ostavlja svoj trag ne samo na crkvenom nego i društvenom području.

Radosna srca čestitam novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši. On i draga Zagrebačka nadbiskupija bit će uvijek u mojim molitvama. Našega novog Pastira prihvatimo s iskrenim poštovanjem, povjerenjem i obećanjem poslušne suradnje, uključujući ga uvijek u svoje molitve. Od sada treba u euharistijskoj molitvi spomenuti ime novoga nadbiskupa.

Ujedno, ovime obavještavam da će liturgijski početak službe zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše biti u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu, u subotu 29. travnja 2023. godine s početkom u 10 sati”, napisao je Bozanić.

more recommended stories