Published On: Sri, kol 10th, 2022

ZELENSKIJ: Ruski rat protiv Ukrajine mora završiti oslobađanjem Krima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu da sukob s Rusijom neće prestati sve dok crnomorski poluotok Krim, koji je Moskva anektirala, ne bude oslobođen.

“Krim je ukrajinski i mi ga se nikada nećemo odreći”, rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.

“Crnomorska regija ne može biti sigurna sve dok je Krim okupiran”, rekao je. “Neće biti stabilnog i trajnog mira u mnogim zemljama na obalama Sredozemnog mora sve dok Rusija može koristiti naš poluotok kao svoju vojnu bazu.”

“Ovaj ruski rat protiv Ukrajine i protiv cijele slobodne Europe počeo je s Krimom i mora završiti s Krimom – njegovim oslobađanjem”, rekao je Zelenskij.

Ranije u utorak zabilježene su eksplozije u ruskoj vojnoj bazi na crnomorskom poluotoku, a vlada u Kijevu rekla je da nije za to odgovorna.

New York Times izvijestio je da je ukrajinska vojska napala tamošnju ključnu rusku zračnu bazu nepoznatim oružjem.

Krim je pod kontrolom Moskve otkako je Rusija anektirala poluotok 2014. godine./Hina/HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
KRIM ODUVIJEK I ZAUVIJEK SLOBODAN I MUSLIMANSKI
KRIM ODUVIJEK I ZAUVIJEK SLOBODAN I MUSLIMANSKI
1 mjesec prije

Na Krimu je najstarija dzamija Ozbek Han sagradena prije 720 godina..Islam su stanovnici Krima prihvatili dobrovoljno i mirnim putem prije skoro 800 godina, poslije najezde divljih Mongola. Krim zauzima polozaj od strateskog znacaja zato ga Rusi pokusavaju zauzeti i ANEKTIRATI već 250 g.a sistematski ga naseljavaju Rusima već 100 godina,bas ko i srbi Bosni za vrijeme Jugoslavija.Najtezu torturu i egzodus su Krimski muslimani dozivili za vrijeme Staljina koji je pobio oko 5 milion Krimskih muslimana,od cega veci dio u Gulagu i tokom Gladomora,a ostale muslimane Tatare,autohtone Krimljane je SVE PROTJERAO u Uzbekistan. Danas na Krimu ima autohtonih Krimljana, odnosno povratnika Tatara muslimana, oko 250 000 kojima su Ruski OKUPATORI poslije AGRESIJE i aneksije Krima 2014.g.oduzeli sva ljudska, demokratska i politicka prava, optuzujuci ih za nacionalizam i vjerski fanatizam.

Last edited 1 mjesec prije by KRIM ODUVIJEK I ZAUVIJEK SLOBODAN I MUSLIMANSKI
NEK MANJINA VLADA NAD VEĆINOM
NEK MANJINA VLADA NAD VEĆINOM
Šta ti kažeš na ovo?  KRIM ODUVIJEK I ZAUVIJEK SLOBODAN I MUSLIMANSKI
1 mjesec prije

Treba im ponuditi Čovičev sistem KONSTITUTIVNOSTI GDJE MANJINA VLADA NAD VEĆINOM