Published On: Sub, lip 11th, 2022

Zelenskij opet pozvao Zapad da pomogne Ukrajini u naoružanju

Ruska vojska nastavlja bitku za osvajanje istoka Ukrajine, a ukrajinske snage još pružaju otpor u predgrađima Sjeverodonecka. Istodobno, bilježe napredak u jugoistočnoj regiji Zaporižja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij još je jednom pozvao Zapad da pomogne njegovoj zemlji u naoružanju. Nižu se reakcije na smrtne kazne izrečene britanskim državljanima koji su se borili u Ukrajini, a koje su ruske snage zarobile u Mariupolju.

Nastavljaju se snažne borbe na istoku Ukrajine

Sjeverodoneck i dalje je pod udarom ruskih granata. Ukrajinske snage još pružaju otpor u njegovim predgrađima. Crni gusti dim diže se iznad kemijske tvornice Azot, najveće u Ukrajini. Proruski separatisti tvrde da su potpuno opkolili ukrajinske snage u industrijskom postrojenju Azot te navode da se u skloništima tvornice kriju ukrajinski branitelji i civili.

– To što neprijatelj tvrdi da potpuno kontrolira Sjeverodoneck – nije istina. Naši branitelji drže položaje. Imamo dinamičnu granicu, granicu koja dijeli grad na dva dijela: okupirani dio i dio pod našom kontrolom. Ova se granica može znatno pomaknuti čak i u jednom danu. Ako ponovno zauzmemo 3, 4 ili 5 kuća, linija obrane ide u potpuno drugom smjeru, rekao je Serhij Hajdaj, guverner Luhanska.

Pod ruskom je paljbom i obližnji Lisičansk. Borbe se vode za prometnicu u Lisičansku, jedinu preostalu rutu kojom se opskrbljuju ukrajinske snage u Luhanskoj oblasti i koja grad povezuje s teritorijem pod nadzorom Ukrajine. Ukrajinske snage tvrde da su zauzele nova područja u Hersonskoj oblasti te da se dobro drže i kod lučkog grada Mikolajiva.

– Stanovnici bi trebali napustiti Mikolajiv, preseliti se u druge gradove ili barem promijeniti kvartove u kojem žive zbog žestokih napada Rusa. Nisam siguran je li glavni cilj ruskih napada lučka infrastruktura ili samo granatiraju civilne objekte, rekao je Oleksandr Senkevjič, gradonačelnik Mikolajiva.

– Nastavljaju se vrlo okrutne borbe u Donbasu. Ponavljam ova imena svaki dan – Doneck, Lisičansk, Bakhmut, Slovjansk. I mnoge, mnoge druge. Rusija želi uništiti svaki grad u Donbasu – svaki – i to nije hiperbola. Žele razoriti gradove, kao što su to učinili s Mariupoljem. Sve te ruševine nekad su bile sretni gradovi. Sada su vidljivi tragovi razaranja, požara, eksplozija… To je sve što Rusija može dati svojim susjedima, Europi, svijetu. Od naših partnera, stoga, tražimo da nam pomognu u naoružanju, rekao je Zelenskij.

Velika Britanija i dalje će podupirati Ukrajinu i pomagati joj politički i vojno. To je istaknuto u razgovoru ukrajinskog predsjednika i britanskog ministra obrane koji je jučer iznenada doputovao u Kijev.

– Oružje, financije, sankcije – to su tri područja u kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo dosljedno pokazalo svoje vodstvo, dodao je Zelenski.

– Sada vidimo da je Ukrajina sposobna odgurnuti Rusiju od Donbasa. Vidimo da je režim koji sam upravo spomenuo na rubu kolapsa, barem što se tiče vojne moći. Sada su na rubu iscrpljenosti. Ali znam da Ujedinjeno Kraljevstvo nikada ne odustaje, rekao je Ben Wallace, ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U međuvremenu, nižu se reakcije na smrtne kazne izrečene britanskim državljanima koji su se borili u Ukrajini. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov ističe da je smrtna kazna u Rusiji ukinuta.

– Trenutačno ti su procesi utemeljeni na zakonodavstvu Narodne Republike Doneck jer su zločini počinjeni na njihovu teritoriju. Sve su drugo spekulacije. Ne bih se miješao u pravni sustav Narodne Republike Doneck, dodao je.

Britanski premijer naredio je svojim ministrima da učine sve kako bi se osiguralo oslobađanje dvojice britanskih državljana. Boris Johnson poručuje: Britance koji su se borili u ratu u Ukrajini štiti Ženevska konvencija./HMS/

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
anonimno
anonimno
23 dana prije

Koja zenevska konvencija.Ta ista vazi samo za Ukrajinu, UK i Ameriku, a sta je sa Irakom,Libijom, Sirijom ,Afganistanom,Srbijom , bih itd,itd.Haski sud nije za jake nego za sirotinju.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  anonimno
23 dana prije

Ženevska konvencija je potpis izmedju država Tj države su potpisale da će se odnositi fer prema zarobljenicima iz potpisnica zenevske konvencije.Ukraina je potpisnica kao i Britanija.Ali problem je što su Rusi donijeli sa pravom dekret da su stranci koji ratuju u ukraini ustvari plaćenici i da ne podliježu ženevskoj konvenciji.Samo državljani Ukraineili Rusije u ovom ratu podliježu ženevskoj konvenciji.Nije dovoljno biti pripadnik regularnih snaga Ukraine.A ovaj bilmez bi ih mogao spasiti ako im da Ukrainsko državljanstvo,ili Britanska vlada da prizna da ih je polala kao instruktore u Tom slučaju bi se tretirali kao vojnici.Podjećam da je skoro Ukraina osudila Ruskog vojnika na 20 godina robije .kojim pravom,poženevskoj konvenciji nemaju to pravo raditi.Osim toga Ukrainci ne postuju ženevsku konvenciju kad su u pitanju dobrovoljci na Ruskoj strani.Recimo iz Srbije kad bi bio neko uhvacen osudili bi ga sreca pa nemaju smrtnu kaznu.Pametnom dosta.

Joe Pampers bi općio sa mamom ali mama neće
Joe Pampers bi općio sa mamom ali mama neće
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
23 dana prije

Mislim da nisu “Rusi donijeli dekret”, nego da te to upravo sastavni dio ženevske konvencije, tj. da psi rata ne mogu konzumirati ratno pravo.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
23 dana prije

Kad bi bio neko uhvaćen !?
E Smrdče !

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
23 dana prije

Uzepeovci salju Rusima jedinicu specijaliziranu za ubistva zena i djece,rusenje mostova i otvaranje konc logora.
Imaju bogato iskustvo.

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
23 dana prije

Da,i?

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
23 dana prije

Obratno Rusi šalju u BiH čečene da prevaspitaju svoju braću pokondirene muslimane.Vi ste sramota za islamski svijet.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
23 dana prije

Jeste I poslije ce doc po TEBe
Ma.jm.une

Kiklop
Kiklop
23 dana prije

Moj Volodimire budi malo jasniji.Sta zelis : municiju, granate ili ljudstvo.E ne moze sve…

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Kiklop
23 dana prije

Sve može BiH da im pošalje i tako će da bude.Vidjećeš šta se iza brda valja.Već se prave granate i municija za Ukrainu iz BiH magacina ,konjica i Bugojna.A nadamo se da će Ameri poslati i hrabre bošnjoooke,da zauzmu rusiju.Iskreno se nadam da će ih pokupiti u kakve autobuse pa na ukrainu.

Srbče
Srbče
23 dana prije

Ovaj ko da jede oružje.Bojim se da je dosta toga prodano po svijetu.Zar ne vidi svijet dasu ukrainske vlasti nepouzdane i loše organizirane.Oni bi izgubili rat i sa Rumunijom a kamoli sa Rusijom.

Srbče
Srbče
23 dana prije

Ovdje se zenevske konvencije krše naj više sa Ukrainske strane.Ne možeš suditi Ruskom vojniku,dužan si da napraviš logor za oficire i vojnike protivničke strane i da dozvolis crvenom krstu da kontroliše njihovo stanje i uslove.Svaka zaraćena strana je dužna da odmakne svoje civilno stanovništvo tj civilno stanovnistvo sa svoje strane naj manje 13 kilometara od linije vatre,Nije dozvoljena upotreba velikih kalibara poput 12,7 ili 14 mm,2o mm snajpera protiv zive sile samo protiv oklopnih vozila.Nije dozvoljeno čak ni imati nož narezan sa gornje strane na zubce.optike na puškama ne smiju biti jače od 7x da povećavaju.Eto sad vidite koliko Ukraina svega toga krši.Apsolutno sve.A zašto pa oni to nisu ni pročitali.Primitivci se zaposlili u vojsku sudstvo i državni aparat.2014 je propala država ukraina i došli su na vlast nacisti sa osnovnom školom.

Joe Pampers bi općio sa mamom ali mama neće
Joe Pampers bi općio sa mamom ali mama neće
23 dana prije

Neki dan reče onaj njihov peško Arestović da će se ukrajinci povući na još čvršće položaje. To je strateg, kakav Kutuzov ili Žukov!

Last edited 23 dana prije by Joe Pampers bi općio sa mamom ali mama neće
Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Joe Pampers bi općio sa mamom ali mama neće
23 dana prije

Brate nema za rujana čvrstih položaja,kad kalibr grune ili supersonična sad i ovaj TOS 2 sto izvlači kisik pobiše sve,ako pratiš telegram kanale mrtvih Ukrainaca ima na hiljade.Ima i Rusa ali neuporedivo manje.Pa priznali su Ukrainci da gube dnevno 100 do 200 vojnika.Ko to može podnijeti.Čvrsti položaji mogu biti jedino škole ili vrtići.E to jedino mogu držati Rusi im ne mogu ništa .A zapadni novinari će ih podržavati.To smo već vidjeli.Sad jedino da Amerikanci zabrane Rusima da lete i da odmaknu tško naoružanje.KAo Srbima pa opet bi bilo upitno dali su čvrsti položaji.