Published On: Sub, lip 11th, 2022

Zelenskij opet pozvao Zapad da pomogne Ukrajini u naoružanju

Ruska vojska nastavlja bitku za osvajanje istoka Ukrajine, a ukrajinske snage još pružaju otpor u predgrađima Sjeverodonecka. Istodobno, bilježe napredak u jugoistočnoj regiji Zaporižja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij još je jednom pozvao Zapad da pomogne njegovoj zemlji u naoružanju. Nižu se reakcije na smrtne kazne izrečene britanskim državljanima koji su se borili u Ukrajini, a koje su ruske snage zarobile u Mariupolju.

Nastavljaju se snažne borbe na istoku Ukrajine

Sjeverodoneck i dalje je pod udarom ruskih granata. Ukrajinske snage još pružaju otpor u njegovim predgrađima. Crni gusti dim diže se iznad kemijske tvornice Azot, najveće u Ukrajini. Proruski separatisti tvrde da su potpuno opkolili ukrajinske snage u industrijskom postrojenju Azot te navode da se u skloništima tvornice kriju ukrajinski branitelji i civili.

– To što neprijatelj tvrdi da potpuno kontrolira Sjeverodoneck – nije istina. Naši branitelji drže položaje. Imamo dinamičnu granicu, granicu koja dijeli grad na dva dijela: okupirani dio i dio pod našom kontrolom. Ova se granica može znatno pomaknuti čak i u jednom danu. Ako ponovno zauzmemo 3, 4 ili 5 kuća, linija obrane ide u potpuno drugom smjeru, rekao je Serhij Hajdaj, guverner Luhanska.

Pod ruskom je paljbom i obližnji Lisičansk. Borbe se vode za prometnicu u Lisičansku, jedinu preostalu rutu kojom se opskrbljuju ukrajinske snage u Luhanskoj oblasti i koja grad povezuje s teritorijem pod nadzorom Ukrajine. Ukrajinske snage tvrde da su zauzele nova područja u Hersonskoj oblasti te da se dobro drže i kod lučkog grada Mikolajiva.

– Stanovnici bi trebali napustiti Mikolajiv, preseliti se u druge gradove ili barem promijeniti kvartove u kojem žive zbog žestokih napada Rusa. Nisam siguran je li glavni cilj ruskih napada lučka infrastruktura ili samo granatiraju civilne objekte, rekao je Oleksandr Senkevjič, gradonačelnik Mikolajiva.

– Nastavljaju se vrlo okrutne borbe u Donbasu. Ponavljam ova imena svaki dan – Doneck, Lisičansk, Bakhmut, Slovjansk. I mnoge, mnoge druge. Rusija želi uništiti svaki grad u Donbasu – svaki – i to nije hiperbola. Žele razoriti gradove, kao što su to učinili s Mariupoljem. Sve te ruševine nekad su bile sretni gradovi. Sada su vidljivi tragovi razaranja, požara, eksplozija… To je sve što Rusija može dati svojim susjedima, Europi, svijetu. Od naših partnera, stoga, tražimo da nam pomognu u naoružanju, rekao je Zelenskij.

Velika Britanija i dalje će podupirati Ukrajinu i pomagati joj politički i vojno. To je istaknuto u razgovoru ukrajinskog predsjednika i britanskog ministra obrane koji je jučer iznenada doputovao u Kijev.

– Oružje, financije, sankcije – to su tri područja u kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo dosljedno pokazalo svoje vodstvo, dodao je Zelenski.

– Sada vidimo da je Ukrajina sposobna odgurnuti Rusiju od Donbasa. Vidimo da je režim koji sam upravo spomenuo na rubu kolapsa, barem što se tiče vojne moći. Sada su na rubu iscrpljenosti. Ali znam da Ujedinjeno Kraljevstvo nikada ne odustaje, rekao je Ben Wallace, ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U međuvremenu, nižu se reakcije na smrtne kazne izrečene britanskim državljanima koji su se borili u Ukrajini. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov ističe da je smrtna kazna u Rusiji ukinuta.

– Trenutačno ti su procesi utemeljeni na zakonodavstvu Narodne Republike Doneck jer su zločini počinjeni na njihovu teritoriju. Sve su drugo spekulacije. Ne bih se miješao u pravni sustav Narodne Republike Doneck, dodao je.

Britanski premijer naredio je svojim ministrima da učine sve kako bi se osiguralo oslobađanje dvojice britanskih državljana. Boris Johnson poručuje: Britance koji su se borili u ratu u Ukrajini štiti Ženevska konvencija./HMS/

guest
14 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments