Published On: Tue, Jun 18th, 2013

Zeleno svjetlo za granične prelaze

SARAJEVO – Predstavnik Srba te dva bošnjačka predstavnika u Predsjedništvu BiH danas su na izvanrednoj sjednici donijeli odluku o prihvaćanju Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i Sporazuma između BiH i Hrvatske o pograničnom prometu.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, kao ovlašteni za potpis ova dva sporazuma imenovan je Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji u ponedjeljak nije glasao za ove sporazume, prihvatio ih je danas nakon što mu je dostavljeno mišljenje koje je tražio od predsjednika i premijerke RS, u kojem se, između ostalog, navodi da su sporazumi štetni po RS, ali da u trenutnim okolnostima trebaju biti provedeni.

“Predsjednik RS i predsjednica Vlade RS navode da su u potpunosti svjesni svih propusta vezanih kako za proceduru zaključenja, tako i za sadržaj navedenih akata, ali da uzimajući u obzir rokove, kao i potencijalne negativne implikacije po privredne subjekte i sve građane u BiH do kojih bi došlo ukoliko navedeni sporazumi ne bi stupili na snagu, smatraju da postupak njihovog zaključenja u danim okolnostima treba biti u potpunosti proveden “, priopćeno je iz Radmanovićevog kabineta.

U priopćenju dalje stoji da je predsjedavajući Predsjedništva BiH uvažio stav organa RS, održao konzultacije s druga dva člana Predsjedništva BiH i sazvao izvanrednu sjednicu, na kojoj su donesene odluke o prihvaćanju sporazuma.

Milorad Dodik, predsjednik RS, istakao je danas da su institucije RS dale suglasnost na ugovore između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima io pograničnom prometu, svjesne manjkavosti rješenja.

“Oni koji ne žele vidjeti RS u svim procesima riskiraju da nema dogovora u BiH. Mi hoćemo dogovor, oni koji nas izbacuju moraju računati na mogućnost odluka koje ne žele”, rekao je Dodik, dodajući da je Radmanović u ovoj situaciji pokazao državničku odgovornost i odgovornost prema RS.

Vlada RS u svom stavu o prijelazima navodi da je, neposredno nakon okončanja predviđene procedure i stupanja sporazuma na snagu, neophodno pokrenuti inicijativu za otpočinjanje pregovora sa Europskom komisijom kako bi se u što kraćem roku izvršile korekcije ugovora, a kojim bi bili uvažni interesi i potrebe privrednih subjekata i građana RS po svim pitanjima.

“U suprotnom, isključivi teret u procesu priprema za ulazak Hrvatske u članstvo EU podnijeće privrednici i građani RS, što je u potpunosti neprihvatljivo”, navodi se u mišljenju Vlade RS i dodaje da granični prelazi na kojima se vrši kontrola proizvoda biljnog podrijetla ne odražavaju u odgovarajućoj mjeri interese i potrebe gospodarstvenika iz RS.

Predsjednik RS precizirao je danas da je usvojenim dokumentima predviđeno da samo granični prijelaz u Gradišci može biti registriran za promet proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla na teritoriju RS, dok su ostali prelazi na teritoriju FBiH.

“Smatramo da granični prelazi poput Brod i Gradina mogu imati tu vrstu prometa, a upravo je nedostatak uključivanja predstavnika RS doveo do prijedloga koji je eliminisao naše potrebe”, rekao je Dodik.

Radmanović je u ponedjeljak istaknuo da je sporno to što je sporazume u ime BiH s predstavnicima Hrvatske prošle sedmice u Zagrebu parafirala komisija čiji sastav nije odobrilo Predsjedništvo BiH.

Granični prijelazi za robu životinjskog podrijetla

– Bijača (FBiH)

– Gradiška (RS)

Granični prijelazi za bilje

– Orašje (FBiH)

– Izačić (FBiH)

– Gorica (FBiH)

– Ivančić (FBiH)

Radončić zanemaruje i ignorira interese RS

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, poručio je Fahrudinu Radončiću, ministru sigurnosti BiH, da će se, dok je on član Predsjedništva BiH, mišljenje RS o svim bitnim pitanjima tražiti i uvažavati.

Radmanović ističe da Radončić drsko obmanjuje javnost i kontinuirano zanemaruje i ignorira interese građana cijele RS.

“Nije na ministru da tumači da li je to potrebno ili nije, a pogotovo da članovima Predsjedništva drži predavanja o pitanjima iz njihove nadležnosti”, navodi Radmanović.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH jučer su odbacili navode iz Radmanovićevog kabineta o tome da Radončić ignorira interese cijele RS.