Published On: Uto, sij 8th, 2013

Zelenika: Od bolesti srca umire svaki drugi stanovnik BiH

Posljednja analiza Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o zdravstvenom stanju stanovnika pokazala je da od bolesti srca i krvnih žila umire svaki drugi stanovnik ovog entiteta!
Kardiomiopatija ili bolesti srčanog mišića, srčani zastoji te akutni infarkt miokarda druge su po redu “ubojice” stanovništva u FBiH, potvrdila je dr.. Diana Zelenika, jedan od najboljih kardiologa u BiH, inače zastupnica HDZ-a 1990 u Skupštini HNK.
‘Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stopa smrtnosti od ovih bolesti u BiH je čak 66 posto, dok je u svijetu 50 posto. Glavni krivac je stres, a zatim slijede gojaznost, pušenje ‘… – Ističe dr.. Zelenika.
Sve je to, napominje, utjecalo da je u našoj državi u posljednjih nekoliko godina drastično pomjerena dobna granica oboljelih.
‘Kad sam za vrijeme jedne dežure primila dječaka od 17 godina i vidjela da je imao infarkt, doživjela sam šok, jer dječak nije imao nikakvih rizoko-faktora. Stoga nam nije neuobičajeno da imamo bolesnike od 30 i 40 godina, koji su imali infarkt ‘, kaže Zelenika.
Što se tiče kadra i opremljenosti naših kliničkih centara, Zelenika napominje da je u tome daleko najbolja Tuzla.
Ističe da Klinička bolnica Mostar za sada jedina u BiH ima urgentni centar koji je pokriven 24 sata iu kojem je u svakom momentu moguće izvršiti urgentne operacije, piše dnevniavaz.ba
‘Da u svim kliničkim bolnicama u BiH imamo takvu situaciju, uvelike bi bila smanjena smrtnost’ – napominje Zelenika.
‘Svaki bolesnik koji pri stresu ili fizičkom naporu osjeti bol iza prsne kosti, koji se širi pod plećku, odnosno prema vratu i donjoj vilici, lijevom ramenu i lijevoj ruci do četvrtog i petog prsta hitno se mora javiti liječniku na pretrage, jer to je najteži simptom srčanih bolesti ‘- savjetuje Zelenika.