Published On: Pet, ruj 24th, 2021

ŽELE LI GA UŠUTKATI? Za poticanje međunacionalne mržnje sude Bošnjaku koji se javno, skupa sa svojim sinovima, poklonio žrtvama Grabovice

Suđenje Fatmiru Alispahiću za izazivanje mržnje počet će 1. listopada, rečeno je na statusnoj konferenciji a mediji u BIH pomno prate ovaj slučaj, Razlog je jednostavan. Alispahić je prilično lucidan lik, a u javnosit je odavno poznat video u kojem se obitelj Alispahić javno došla pokloniti žrtvama Grabovice. Nestvarno vrijedan čin pomirenja. Isto tako Alispahić na videu poziva Hrvate i Srbe , da kao nužan korak pomirenja to isto urade u Ahmićima i Srebrenici.

Alispahiću se sudi zbog pisanja na portalu Antimigranti.ba. Tvrdi de da je širio mržnju prema migrantima. On tvrdi da je samo pozivao pravne orgnane i policiju u BIH da odgovorno rade svoje posao i zaštite građane od mogućeg nasilja.

 

Radi se  inače o jednom od najhrabrijih građanskih aktivista u BiH,  koji je javna osoba i ima svoju emisiju na TV, stoga ovaj slučaj neće proći nezapaženo. No kako stvari stoje s BH pravosuđem, pa  u pravne arhive BIH pravosuđa moglo bi se upisati i to da je za govor mržnje osuđen čovjek koji je javno, s mjesta najgoreg zločina Armije BIH, pozvao na pomirenje tri BH naroda. Osuđujući zločin Armije BIH u Grabovici s pitanjem – gdje su optužnice za odgovorne. Zluradi će sada reći “Zbog toga je i optužen, žele ga ušutkati!”. No jesu li to baš samo zluradi i ima li u tome istine?
Za državu u kakvoj živimo, ni to čak, ne bi bilo čudno.
Sudija Goran Radević kazao je da je uvidom u spis zaključio da neće biti potrebe za saslušanjem svih devet svjedoka predloženih u optužnici, jer Alispahić, iako ne prihvata da je počinio kazneno djelo ”izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti”, ne negira da je autor tekstova objavljenih na portalu Antimigrant.ba.
Na pitanje sudije da li osporava ”autentičnost natpisa”, optuženi je rekao da je prenosio sadržaje objavljene na određenim Facebook grupama i vijesti iz medija, s ”akcentom da se radi o sigurnosnoj prijetnji”.
”Nekoliko tekstova nisam potpisao… Ja sam administrativni kontakt”, kazao je Alispahić.
Napomenuo je da je mogao registrirati stranicu da se ne vidi njegovo ime da je mislio raditi nešto nelegalno.
”Moja legalistička namjera je bila da kritički i u duhu demokratije potaknem organe da revnosnije rade posao”, rekao je Alispahić i dodao da danas nema tih problema kakvi su bili 2019. i da su migranti pod kontrolom. Iako je u pozivu za statusnu konferenciju od Tužiteljstva bilo zatraženo da se na ročištu izjasni o okolnostima na koje će svjedoci dati iskaze, tužitelj Jasmin Šoše, koji je bio u zamjeni postupajućeg tužitelja Kasima Halilčevića, to nije mogao učiniti, jer, kako je kazao, nije dobio tu informaciju.
Sudija Radević je rekao da će na početku suđenja biti saslušan jedan od tri predložena svjedoka iz Institucije ombudsmana, Vijeća za štampu ili Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).
Radević je napomenuo da cijeni da su ova tri svjedoka relevantna, a da će o pozivanju drugih odlučiti naknadno. Sudija je napomenuo da će tokom dokaznog postupka biti razmotrena i pitanja činjeničnih navoda iz optužnice i djela koje je optuženom stavljeno na teret.
Branitelj Mensur Radončić je kazao da se slaže sa stavom Suda, jer se iskazi svjedoka ponavljaju.
Alispahiću je na teret stavljeno da je u više navrata, tijekom 2019. i 2020. godine, putem web stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.
Ova djela je, prema Tužiteljstvu, Alispahić počinio suprotno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH.
Time je, kako se navodi, izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba koje su pročitale sadržaj, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih, na što je reagirala i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH. – Pročitajte više na:
0 0 glasovi
Article Rating
48 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Danilo V
Danilo V
1 mjesec prije

Vise njemu sude sto je protiv talibanizacije i dzihadizma u BiH..nego sto se tamo poklonio
Baljkovićima je najveci cilj..da zastite Izmetsku Zajednicu i hterosticku SDA

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije
Odgovori   Danilo V

Griješiš, Fatmir se Bošnjama pokušava nametnuti kao nekakav “Moderni europski iber-islamista” ali on nije protiv Talibanizacije – Fatmir je samo nova generacija Talibana i takvih se posebno treba čuvati jer on će i ćafirsku kravatu staviti ako će se tako dopasti naivnim zapadnim liberalima i ljevičarima…

Danilo V
Danilo V
1 mjesec prije

Verujem..eto bolje si uloznat..znaci treci eselon kuhplerajskih kohpiljana..
Hvala..

Frljavi
Frljavi
1 mjesec prije
Odgovori   Danilo V

Ma nego šta.

Bilal is back!
Bilal is back!
1 mjesec prije

Autor ovog teksta je ipak promašio i loptu i šefa i stanicu… Na stranu Fatmirovo prenemaganje po pitanju Grabovice ali Fatmir je bio i ostao notorni islamista a na optuženičkoj klupi se našao jer je mnogo pisao protiv IZ BiH i protiv SDA. U suštini, Fatmir je i SDA-u i IZ-u BiH najviše zamjerao nedostatak islamskog zanosa kao i kriminal (u SDA) ali to potvrđuje ono što sam na početku rekao: Fatmir nije nikakav Europljanin nego se bošnjačkoj intelektualnoj nejači pokušao nametnu kao “iberislamista” ali ni kod Bošnja se ne može biti “veći katolik od Pape”! Da ne dužim…

Frljavi
Frljavi
1 mjesec prije
Odgovori   Bilal is back!

Kažeš “Bilal se vratio”? To ti je nik? Fuj vehabijo jedan!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije
Odgovori   Frljavi

Zavezi brnju prostace.

Frljavi
Frljavi
1 mjesec prije
Odgovori   Anonimac

Konju, čovjek se zove “Bilal se vratio” po vehabiji što je nedavno izišao iz zatvora.

Bilal is back!
Bilal is back!
1 mjesec prije
Odgovori   Frljavi

Tebe je efendija slabo osunetio, sve su prilike … Pa selefije (vehabije je neispravno!, o.a.) su najbolji muslimani na dunjaluku a ti si obični baklava-musliman!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije
Odgovori   Bilal is back!

Ti si izgleda osunećen u mozak. Težak slučaj, najteži u psihijatriji.

Bosnić is FREE
Bosnić is FREE
1 mjesec prije
Odgovori   Bilal is back!

Jedino što je očito je tvoja odbojnost prema muslimanima. Alispahić je protiv veikosrbske i velikohrvatske politike, oštro se protivi ISIL-u ali i prilivu migranata u BiH jer smatra da među njima ima Isilovaca. SDA kritikuje zbog njihove pasivnosti glede priliva migranata a IZ BiH zbog naivnosti po pitanju migranata ali i zbog nekih drugih netransparentnih stvari u IZ BiH.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije
Odgovori   Bosnić is FREE

%100

Frljavi
Frljavi
1 mjesec prije
Odgovori   Bosnić is FREE

Izvorni islam je ok. Ali hibridni, bošnjački islam je smiješan. Ni Turci ga ne priznaju.

Zoki
Zoki
1 mjesec prije
Odgovori   Bosnić is FREE

Znači Alispahić je protiv svega osim protiv velikobošnjačke politike u BiH. Pa mogao si to napisati ovako ukratko kao i ja, pa bi brže shvatili o kome se radi.

Hrvatek Srbić
Hrvatek Srbić
1 mjesec prije
Odgovori   Zoki

Ne postoji velikobošnjačka politika. Nijedan normalan Bošnjo ne zagovara pripajanje dijela teritorija susjednih država Bosni.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije
Odgovori   Hrvatek Srbić

Ne laži. Zagovaranje pripajanja Sutorine i Sandžaka si preskočio u svom gradivu.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije
Odgovori   Bosnić is FREE

Fatmir je protiv slobodnih Srba i Hrvata a jedini ćafir po Fatmirovom ćejfu je samo Erdoganov nakurnjak Komšić – da se ne foliramo! Tko kaže da je Fatmir protiv Isila? Fatmir priželjkuje globalnu pobjedu i dominaciju islama i to je sasvim normalno za jedno wannabe iberislamstu kao što je Fatmir!

Điđi
Điđi
1 mjesec prije
Odgovori   Bilal is back!

Objasni “iberislamista”.

Bilal is back!
Bilal is back!
1 mjesec prije
Odgovori   Điđi

izgleda da je tvoja učiteljica prilično nesavjesno radila svoj posao ali, nejse, pokušaću ti objasniti a sve dalje ovisi samo o tebi … “iberislamista” u ovom kontestu znači “superislamista” a Fatmir upravo to i jeste ! Konkretno, Fatmir se gnuša hodžinih zapisa ali zato smatra da muslimani mogu osvojiti svijet samo “soft džihadom” – za pravi “hard džihad” su ipak vojno preslabi i neuki!!! I, dobri moj, Fatmir je potpuno u pravu – tu mu se ni pera ne može odbiti!

vitina
vitina
1 mjesec prije

Na You Tube sam počeo gledati prilog ovog lika o Grabovici, i prestao gledati onog trenutka kada je rekao da su ovaj zločin učinili otpadnici tkz. ABiH, čime on svakom tko zna zbrojiti 2 i 2 hoće reći da su zločini koje su činili pripadnici HVO-a sustavni i nisu ih činili otpadnici. Po meni to nije nikakav poklon žrtvama Grabovice, nego uljepšavanje lica jedne vojske koja je vodila džihad, ritualno odsijecala glave zarobljenicima, imala logore, silovala, ubijala i bacala u jame itd.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije
Odgovori   vitina

Metamorfoza ti je u rangu mudžize! Druže, padni mi na gudi junačke <3 !

Frljavi
Frljavi
1 mjesec prije

Šta pričaš, jadniče?

Frljavi
Frljavi
1 mjesec prije
Odgovori   vitina

Dobro je rekao. Budite pošteni talibančići. Možete li vi biti pošteni ili vam poštenje nije u genima?

Risovčanin
Risovčanin
1 mjesec prije
Odgovori   vitina

tako je ,ne vjerujem okupatoru ni kada darove nosi ,ekber

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
1 mjesec prije

E cuj skutori sa poskoka brane ovog talibana. U stvari kad skontam, jasno mi je i sto. Jbg podsjeca ih na Slinu Raspudica. Nije radikalan ko Slino, al to su ti stavovi

Bilal is back!
Bilal is back!
1 mjesec prije
Odgovori   SafetPsychoSaray

griješiš, ne branimo ga! Fatmir je islamista bio i ostao a to što je malo elokventniji i načitanji od prosječnog krezavog Bošnje – to baš ni malo ne mijenja stvar! Kontaš?

Frljavi
Frljavi
1 mjesec prije
Odgovori   Bilal is back!

Nije svaki musliman islamista i vehabija. Ima vas jako puno poštenih.

Danilo V
Danilo V
1 mjesec prije
Odgovori   Frljavi

0.01% medju politicarima..
1- 5 % medju hlojavim muskarcima
I 65% medju muslimankama..one koje su lepe i zgodne..a one nakaze se bace na politiku..ko ova u Sarajstanu..

Bilal is back!
Bilal is back!
1 mjesec prije
Odgovori   Frljavi

E ti se razumiješ u islam ko Mara u rastezanje jufki za burek! Upamti, dobro: džihad je muslimanima propisan i tu nema samoupravljanja – nije ti to socijalizam!!!

Dzihadom je zaduzen punoljetan, pametan, slobodan, zdrav, muskarac, musliman koji ima oruzje ili ga moze nabaviti, i koji posjeduje opskrbu za borbu. Zenama se dopusta da izidu sa mudzahidima radi ukazivanja zdravstvene njege ranjenicima i obavljanja nekih drugih poslova, i to posebnim uslovima, medutim njihovo ucestvovanje u dzihadu nije obavezno.

http://dzihad.freeservers.com/about.html

vitina
vitina
1 mjesec prije
Odgovori   SafetPsychoSaray

Oooo još jedan u nizu koji ne može Ninu ništa argumentirano osporiti, nego ga vrijeđati na najnižoj razini. Intelektualna bijeda. ;))

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije
Odgovori   vitina

ma to su nam sugradžani, progledaj im nekad i kroz prste, pogotovo kad su intelektualni dometi u ptanju – to im je slaba tačka!

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Ne kaže se tačka nego točka!

Ne kaže se tačka nego točka!

Ne kaže se tačka nego točka!

Hebem li mu točku, uvijek na njoj posrnem…

Zoki
Zoki
1 mjesec prije

Kako si krenuo, bolje ćeš od mene, kao Hrvata, poznavati hrvatski jezik. Ima tu još sitnica, na primjer puno mi koristiš riječi “indolentan”, “Draganče”, “mnogo” itd. koje baš i nisu u duhu hrvatskog jezika. Ali trudiš se. Jednog dana možda dobiješ i domovnicu na osnovu poznavanja hrvatskog jezika.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije
Odgovori   Zoki

Gazijo moj prepošteni, domovnicu sam dobio dok ti još nisi ni znao da nešto takvo postoji. Što se hrvatskog jezika tiče, imam običaj da kažem da ja rabim “istočnu varijantu hrvatskog jezika” – štagod mi to značilo… No, reci ti meni sad, kako bi ti preveo sintagmu “indolentni Draganče” na čisti hrvatski jezik, napeto iščekujem odgovor!!!

Frljavi
Frljavi
1 mjesec prije
Odgovori   SafetPsychoSaray

Daj malo poštenja muslimani. Kako vas nije sramota?

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije
Odgovori   SafetPsychoSaray

Samo slinis , da znas.

Frljavi
Frljavi
1 mjesec prije
Odgovori   SafetPsychoSaray

Tražite od Srba da priznaju genocid, pa će biti dobri. Evo bošnjak priznao muslimanski zločin, pa ne valja. Jeste li vi uopće normalni? Znate li vi šta hoćete?

Điđi
Điđi
1 mjesec prije
Odgovori   SafetPsychoSaray

Ej bolan jedan jedini bošnjak na planeti koji se poklonio hrvatskim žrtvama! Što ga ne bi branili?

Vis maior
Vis maior
1 mjesec prije

Ufff.jaku je stvar napravio!!! Pokucace pravda na vrata pociniocima-naredbodavcima kad-tad.mislili su “mi iz Sarajeva” pa nas nece nikad otkrit…sve se zna!!!

Last edited 1 mjesec prije by Vis maior
Frljavi
Frljavi
1 mjesec prije
Odgovori   Vis maior

Tako je.

never baklava
never baklava
1 mjesec prije

Već sam o tome nedavno ostavio komentar.

Na fake Fatmira poskok kao na rudo nalegao.

Kao djeca na “yugošvabe” u tamnim naočarima, kariranom odijelu i šeširu, kaubojka cipelama gdje ga prst nažulja već do izlaznih vrata i na kredit krvavom mukom isprosita VW-Buba (s lutkom ćukicom na zadnjem vjetrobranu što klima glavicom na svakoj rupi u socijalističkom na makadamu) pristigli u domaju isusovski djeci bombone kroz odškrinut prozor bacaju, ne zbog vlastite dobre duše i djece, negi poradi sebe, istaknuti se kako puna love faca stigla. Sirena od silnog deranja do kuće izgubi glas.

Dajte se uozbiljiti!

Last edited 1 mjesec prije by never baklava
Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije
Odgovori   never baklava

nemoj mi samo protiv baklave a sve ostalo ti potpisujem!

APZB-Babin
APZB-Babin
1 mjesec prije

Pozdrav za sve gradjane Herceg Bosne i Republike Srpske iz Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna.

APZB-Babin
APZB-Babin
1 mjesec prije

Kad ce da odgovara vrhuska Armije BiH za pocinjene zlocine nad muslimanima Zapadne Bosne,Srbima i Hrvatima.Sramota je da niko do danas od njih nije konkretno odgovarao.

Istinomjer
Istinomjer
1 mjesec prije

Koja je razlika izmedju Mladica,Buze i Halilovica. Zlocinci svi, samo je Mladic u Srebrenici postedio genocida zene i djecu, dok u Grabovici i Uzdolu nitko od civila Hrvata nije bio postedjen genocida. Sve su to organizirali,financirali,podupirali,skrivali vrh tzv Armije Bih i tzv Rep Bih i vojni i politicki vrh rs-a.

Bilal is back!
Bilal is back!
1 mjesec prije
Odgovori   Istinomjer

Erdogan, Iran i Katar su glavni suporteri džihada u Bosni a časni Šerijat nigdje ne propisuje razliku između neprijateljskih vojnika i civila . sve ti je to isti din-dušmanin!

Dibu Danbu
Dibu Danbu
1 mjesec prije
Odgovori   Bilal is back!

Popišaj te nabrojane

Saša
Saša
15 dana prije

Fatmira znam dugo. Prijatelj mi je! I dan-danas se uzajamno posjećujemo. Gadja uvijek u centar! Vjerovatno iz tog razloga mnogima smeta. Nije nacionalista, poštuje svakog normalnog čovjeka. Ali, zna veoma dobro “potkačiti”, uz argumente, sve nelogičnosti, gluposti, kriminalne radnje i ljude koji su ogrezli u svemu tome. Zato nije podoban i pogodan za mnoge. Pripisati mu da je radio ovo ili ono, da je širio medjunacionalnu mržnju izmedju naroda u BiH je izvan svake pameti. Imam, na kraju, i jedno pitanje: Znaju li ovi, koji ga optužuju, kako se Fatmir ponio onih godina kada je zaista trebala nadljudska hrabrost? Sjećaju li se njegovih pisanih riječi iz tog perioda? I njegovog angažovanja u Udruženju gradjana u Tuzli. Samo oni koji su to namjerno zaboravili, ili o tome pojma nemaju, mogu mu pripisivati navode iz jadne optužnice.