Published On: Mon, Dec 30th, 2013

Zdravstvene ustanove diljem BiH pune mališana: Haraju vodene ospice

BANJALUKA – Sve više roditelja, čiji su mališani oboljeli od vodenih ospica ili varicella, traži pomoć za djecu u zdravstvenim ustanovama širom BiH.

Iako je pojava ove bolesti moguća tijekom cijele godine, najviše slučajeva ipak se bilježi u zimskim danima, a kako ljekari tvrde, uglavnom obole djeca predškolske i mlađe školske dobi.

Samo u banjalučkom Domu zdravlja u proteklih mjesec dana registrirano je 188 oboljelih od vodenih ospica.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u studenom je registrirano čak 438 oboljelih od vodenih ospica.

“Najviše oboljelih od ove bolesti zabilježeno je u Tuzli, njih 165, dok je najmanje bilo u Bosanskopodrinjskom kantonu. U odnosu na listopad broj oboljelih se povećao za 76 osoba”, navedeno je u ovom zavodu.

Da je sve više djece zaraženo, tvrde iu ljekarnama, gdje je povećana potražnja za preparatima protiv vodenih ospica.

“Imali smo slučajeva djece s vodenim ospicama. U listopadu je registrirano oko 132, u studenom 175, dok je u prosincu taj broj porastao za 13 mališana”, rekla je Dušica Stanković, portparol banjalučkog Doma zdravlja.

Kako kaže, virus se prenosi kapljicama, ali može i bliskim kontaktom između dvije osobe pri govoru, kašljanju i kihanju, te rukama i predmetima zagađenim nosno-Ždrijelni iscjetkom inficirane osobe ili sadržajem tekućine iz mjehurića.

“Pojavu osipa prati povišena temperatura i često svrbež kože. Promjene na koži razvijaju se relativno brzo, mijenjajući svoj izgled u roku od nekoliko sati od bubuljičastog osipa, preko mjehurića, u kraste”, kazala je Stankovićeva.

Ona je objasnila da je osoba inficirana ovim virusom za okolinu najzaraznija dva dana prije pojave simptoma bolesti, od pet do šest dana od izbijanja osipa, odnosno za vrijeme izbijanja vodenih mjehurića po koži, a to, po pravilu, nije dulje od 10 dana.

Stankovićeva navodi da se za ublažavanje svrbeža, uglavnom, koriste pripravci, dok se kod jačeg svrbeža propisuju i antihistaminici (peroralni).

Za snižavanje temperature treba koristiti paracetamol, dok uporabu acetilsalicilne kiseline u dječjoj dobi treba izbjegavati, naročito za vrijeme virusnih infekcija.

Da su vodene ospice zavladale među mališanima, potvrdila nam je i Banjalučanka Sanja R., koja kaže da njezin desetogodišnji sin boluje od ove bolesti već pet dana.

“Moj sin se zarazio u školi i, kako sam mogla da primijetim, pola razreda nije išlo u školu jer su zaraženi vodenim ospicama”, dodala je ona.