Zdravku i Zoranu Mamiću određen jednomjesečni istražni zatvor

Zdravku i Zoranu Mamiću određen je jednomjesečni istražni zatvor! Zdravko ostaje u pritvoru zbog mogućeg utjecanja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a njegov brat Zoranu zbog mogućeg utjecanja na svjedoke. Sutkinja istrage Erna Dražančić zazuzela je stav da se istražni zatvor ne može zamijeniti jamčevinom ili nekom blažom mjerom, a tijekom istrage predloženo je ispitivanje 20-ak svjedoka. Jamčevina koju su nudili za obojicu iznosila je 20 milijuna kuna, koliko vrijedi Zdravkova obiteljska kuća.

13.10 – Odluka o zahtjevu USKOKA-a da se braći Mamić odredi istražni zatvor bit će donesena u 14 sati.

12.15 – Stojan Mamić pojavio se ispred zagrebačkog Županijskog suda. Nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. Tek je kazao kako on nije javna osoba, da ne želi komentirati sumnje te da je došao dati podršku svojoj braći za koju bi, kako je rekao, dao krv, dušu i tijelo.

12.00 – Predjednik Dinama Mirko Barišić izjavio je za 24sata kako ga je zatekla vijest o Uskokovoj istrazi protiv izvršnog predsjednika Zdravka Mamića i trenera i sportskog direktora Zorana Mamića. Naglasio je da će klub funkcionirati kao dosad te da neće biti nikakvih problema.

10.20 – Braća Zoran i Zdravko Mamić dovedeni su na zagrebački Županijski sud gdje se treba odlučiti o zahtjevu USKOK-a da im se odredi istražni zatvor. Za sada nije poznato je li USKOK promijenio jučerašnji zahtjev koji je privremeno povukao, a u kojem je tražio da im se istražni zatvor odredi zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Prema riječima njihovih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića obojica su jučer iznijela obranu i zanijekala krivnju.

Braća Zdravko i Zoran Mamić privedeni su jučer na graničnom prijelazu Goričan. Iako su se u petak oglušili na poziv policije i u priopćenju istaknuli da se vraćaju tek u nedjelju, jučer su ipak krenuli na put za Zagreb.

Nakon privođenja dali su svoje izjave USKOK-u, ispitivanje je obavljeno, a njih dvojica negirala su sve optužbe. Kako prenose njihovi odvjetnici, oni smatraju da se potpuno pogrešno iščitava dokumentacija o nogometnim transferima. Nakon svega vraćeni su u pritvor na Oranice, gdje su prenoćili. Danas bi se trebali pojaviti pred sucem koji će odrediti ostaju li u istražnom pritvoru.

Dodajmo i kako je Damir Vrbanović, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, jučer prije podne doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda te mu je određen istražni zatvor i to u trajanju od mjesec dana.

Već ranije istražni zatvor je određen Milanu Pernaru, poreznom inspektoru Porezne uprave, koji je u Remetincu od petka.

Podsjetimo, USKOK je na svojim stranicama objavio rješenje o provođenju istrageprotiv četvorice okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, davanja i primanja mita, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u utaji poreza ili carine.

USKOK Mamiće, Vrbanovića i Pernara sumnjiči za niz koruptivnih djela kojima je nogometni klub Dinamo oštećen za 117 milijuna kuna, državni proračun za oko 12 milijuna, a braća Mamić sumnjiče se da su sebi pribavili nepripadajuću imovinsku korist od oko 90 milijuna kuna (Zoran Mamić 52 milijuna kuna, Zdravko Mamić 38,1 milijuna).