Published On: Pet, svi 17th, 2013

ZBOGOM BIH: Zemlja je pred totalnim financijskim slomom

SARAJEVO – Naplata poreza u Bosni i Hercegovini doživljava dramatičan pad i ako se sadašnji trendovi nastave proračunski bi manjak do kraja godine mogao premašiti iznos od 350 milijuna eura što je dvostruko više od planiranog i može dovesti do financijskog sloma države, tvrdi u četvrtak sarajevski tjednik “Slobodna Bosna”.
Pozivajući se na Upravu za neizravno oporezivanje BiH (UNO), koja je ekvivalent carinske uprave i zadužena je za prikupljanje poreza na svu uvezenu robu, prihodi po ovoj osnovi u prva tri mjeseca 2013. bili su najniži u proteklih pet godina.
Samo u usporedbi s prvim tromjesečjem 2012. godine porezni su prihodi umanjeni za 45 milijuna eura.
U planiranju proračuna za 2013. godinu Vijeće ministara BiH je kalkuliralo s proračunskim manjkom od oko 360 milijuna konvertibilnih maraka (184 milijuna eura) i on je trebao biti “pokriven” kroz stand-by aranžman odnosno kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Podaci kojima raspolaže UNO sugeriraju pak kako bi manjak mogao biti dvostruko veći od planiranog.
Analiza koju je provela UNO sugerira kako je glavni razlog smanjenih poreznih prihoda sve raširenije krijumčarenje odnosno carinske prijevare.
Tako je, primjerice, samo u ožujku registriran navodni pad prometa naftnim derivatima od čak 27 posto u usporedbi s istim mjesecom 2012. godine, iako je u protekloj godini u BiH 10 posto više novoregistriranih automobila.
Izraziti pad prodaje naftnih derivata pritom je prijavila samo rafinerija u Bosanskom Brodu, dok su prerađevine koje se izravno uvoze iz inozemstva u BiH stigle u istim količinama kao i ranije.
U ožujku je u BiH prema podacima uvoznika stiglo i 20 posto manje cigareta nego u istom mjesecu 2012. godine.
Tjednik navodi kako se pretpostavlja da na tržište BiH sve više cigareta stiže ilegalno, a da uprava bosanskobrodske rafinerije svjesno umanjuje promet kako bi izbjegla plaćanje PDV-a i trošarina na promet naftnih derivata.
Bljesak.info