Published On: Thu, Aug 27th, 2015

ZBOG ŽALBE HRVATSKE Ipak ništa od izvoza mlijeka u Europsku uniju

Europska komisija odgodila je primjenu Odluke izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, saznaje Avaz.
Ovu informaciju potvrdio je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Odluka je donesena zbog žalbe jedne od zemalja članica Europske unije, a kako se neslužbeno saznaje, žalbu je uložila Hrvatska.
-Danas je ured za veterinarstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH saznao da je jedna zemlja uložila žalbu na odluku Europske komisije o stavljanju BiH na pozitivnu listu za izvoz miljeka u EU, kazao je ministar Šarović. 
Kako je dodao, BiH je insistirala na tome da se kaže o kojoj se zemlji radi, ali ta informacije nije dana. Europska komisija će žalbu razmatrati 16. rujna.
Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kazao je kako su zaprepašteni inormacijom da je jedna od zemalja članica EU uložila žalbu na izvoz bh. mlijeka u zemlje Europske unije, koji je od danas trebao početi.
-Zaprepašteni smo. Da se to dogodilo u roku kada su članice mogle dati komentare i kada je status liste bio na raspravi među članicama, te su rekli da jedna članica nije dala pristanak, mi bismo to shvatili. Ali, na dan kada krene izvoz da se to desi, nije nam jasno, rekao je Kalaba.
Kalaba je podsjetio da su članice EU mogle do 13. kolovoza dati komentare na listu izvoznika iz BiH, ali da nije bilo prigovora sve do danas, kada je najavljena prva pošiljka mlijeka iz BiH za EU.