Zbog velike potražnje, svinjetina u RS-u skuplja od janjetine

Nakon što je početkom ljeta došlo po porasta cijena tovljenih svinja u Semberiji, božićni i novogodišnji blagdani doveli su o velikog rasta cijena svinjetine u tom dijelu BiH, u kojem se i odvija glavnina proizvodnje, piše Večernji list BiH.

Velika potražnja tijekom blagdana udvostručila je cijenu prasadi u Semberiji, koja se prodaje od pet do šest KM po kilogramu. Na tržničnom barometru Agrotržnog centra u Bijeljini, koji gospodaru stočnom tržnicom, cijena prasadi je ovaj tjedan izjednačena s onom janjadi.

Skok za samo tjedan dana

Blagdani su sa sobom donijeli i povećanje cijena prasadi na banjolučkoj stočnoj tržnici, gdje su porasle za 35%, odnosno s 4,50 KM skočile na 6 KM po kilogramu. Poljoprivredni proizvođač Slobodan Petrić, član Udruge uzgajivača svinja u RS-u, rekao je novinarima da je posljednjih mjeseci cijena praščića u Semberiji bila oko tri KM, a da je u siječnju udvostručena zbog velike potražnje tijekom blagdana.

Petrić kaže da visoku cijenu od pet i pol do šest KM imaju samo prasad težine 20 do 25 kg, dok je za ostale svinje cijena četiri i pol KM po kg. Banjolučanin Mario S. kazao je za Nezavisne da je kupovao prase za katolički Božić te da je tada bilo jeftinije. – Vidio sam da su praščići sada znatno poskupjeli jer im je cijena pred katolički Božić bila 4,50 KM po kilogramu – kazao je i dodao da je prasad skuplja od janjadi, čija je cijena pet maraka po kilogramu.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja RS-a, kazao je kako je porast cijena prasadi u ovom razdoblju normalna pojava. – Potražnja je sada veća od ponude jer, što je bilo domaćih praščića, prodano je za katolički Božić, nešto je otišlo i za Novu godinu, tako da je pred pravoslavni Božić uvijek deficit praščića, pa je samim tim normalno i da su skuplji – istaknuo je Maljčić.

Prema njegovim riječima, mnogi farmeri su prasad morali prodati ranije jer se prodaje kada dosegne 25 do 30 kg, tako da sada, kako kaže, mnogo ljudi na selu nema prasadi za prodaju.

Tradicija ostaje

Iako je cijena praščića dvostruko porasla, potražnje za njima ne manjka. Unatoč visokoj cijeni, veliki broj građana ne želi napustiti tradiciju i želi za predstojeći pravoslavni Božić na trpezi imati upravo mladu svinjetinu. Dragan T., koji je došao pogledati praščiće na banjolučkoj stočnoj tržnici, smatra kako prasad nije preskupa. – Poskupljenje prasadi u ovom razdoblju sasvim je normalno.

Navikao sam da mi se pečenica nađe na božićnoj trpezi, tako da ne žalim dati novac na to – rekao je Dragan T. Treba spomenuti i to da je suša utjecala na smanjenje stočnoga fonda te će se pravo stanje vezano uz smanjenje broja stoke pokazati tek iduće godine.

more recommended stories