Published On: Sri, lip. 6th, 2018

Zbog težnje Sarajeva da nametne volju Hrvatima pozivam HNS da podrži Zeleniku

Predsjednik HDZ 1990 Ilja Cvitanović u razgovoru za Vijesti.ba odgovorio je na brojne optužbe vezane za navode o razbijanju jedinstva hrvatskog naroda nakon kandidature Diane Zelenike za mjesto člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Cvitanović navodi da optužuje onaj ko dvadeset godina vlada u ime Hrvata u Bosni i Hercegovini, onaj koji je dopustio korupciju i nepotizam na ovoj razini, te da će Diana Zelanika i HDZ 1990 će vratiti dostojanstvo u predstavljanju Hrvata.

“Svako onaj ko se služi oprobanim floskulama da je neko izdajnik neće mu to proći, jer je sam odgovoran Hrvat i prema sebi i prema svom narodu, i neću dopustiti manipuliranje sa takvim stvarima”, rekao je Cvitanović.

S obzirom da je HDZ 1990 stranka članica HNS-a, te imajući u vidu da je evidentna težnja dijela političkih stranaka iz Sarajeva da nametnu volju hrvatskom narodu, Cvitanović je pozvao sve stranke sa hrvatskim predznakom da podrže najboljeg kandidata.

“Budući da je evidentna težnja dijela političkih stranaka iz Sarajeva da nametnu volju hrvatskom narodu u izboru člana Predsjedništva, pozivam sve stranke sa hrvatskom predzankom u HNS-u i van njega da se okupe oko, siguran sam, najboljeg kandidata među Hrvatima  u ovom trenutku a to je doktorica Diana Zelenika”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Osvrno se i na odgovor koji je stigao iz redova Katoličke crkve iz koje je navedeno da Crkva ne podržava nijednu političku stranku, i obrazložio poziv koji je uputio.

“U strahu za nestanak katoličkog odnosno hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini poslao sam poruku Katoličkoj crkvi, jer narod očekuje da Crkva upozori na ono što nas uči, da upzori na oholos, bahatost, korupciju i nepotizam, na zapošljavanje po stranačkoj iskaznici, na iseljavanje Hrvata katolika iz Bosne i Hercegovine, i mislim da nisam prešao mjeru i da bi Crkva trebala u tome pravcu sve nas koji se bave politikom upozoravati”, rekao je Cvitanović.

Govoreći o odnosu zvaničnog  Zagreba prema hrvatskim strankama, Cvitanović je naveo da u postizbornoj fazi očekuje transparentnu i konstruktivnu komunikaciju.

“Ja vodim stranku koja je osvojila tridest posto hrvatskih glasova u Bosni i Hercegovini. Članica je Evropske pučke stranke i Međunarodne demokratske unije,to jeste dvije najveće institucije koje okupljaju demokršćane u Evropi i svijetu. Članica istih asocijacija je i HDZ Republike Hrvatske i naravno da očekujem poštivanje i uvažavanje od gospodina Plenkovića kao predsjednika  HDZ-a Hrvatske, koji se, istina, ponaša u skladu sa tim i daje podršku Hrvatima kao narodu a ne pojedinoj političkoj stranci. Očekujem da će u postizbornom vremenu to biti jedna vrlo transparentna i konstruktivna komunikacija sa svim ozbiljnim političkim akterima među Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Cvitanović.

(Vijesti.ba)

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer