Published On: Sri, lis 30th, 2019

ZBOG STRAVIČNOG ZLOČINA U VIŠEGRADU Šušnjar osuđen na 20 godina

Prvostupanjskom presudom Radomir Šušnjar osuđen je na 20 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Višegradu 1992. godine.

Radomiru Šušnjaru zvanom Lalco, na teret se stavlja sudjelovanje u ratnom zločinu kada je u kući, u Pionirskoj ulici u Višegradu, prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Optužnica tereti Radomira Šušnjara da je za vrijeme oružanog sukoba i rata u Bosni i Hercegovini, između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, na području općine Višegrad 14. lipnja 1992. godine ili približno tog datuma, u večernjim satima, zajedno s Milanom Lukićem i Sredojem Lukićem, kao pripadnicima paravojne formacije, naoružani automatskim puškama, a on i nožem, sudjelovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovništva, na način da su došli u privatnu kuću u kojoj su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, te uz prijetnju otuđili novac, zlato i druge dragocjenosti.

“Pod izgovorom da im je ugrožena sigurnost, a u namjeri da ih liše života, naređivali su da izađu iz privatne kuće i da u koloni pređu u drugu privatnu kuću, gdje su ih natjerali da uđu u prostoriju u prizemlju kuće, kojom prilikom je u tu prostoriju Radomir Šušnjar ugurao posljednjeg civila u koloni i zaključao vrata, onemogućavajući time da civili izađu i pobjegnu iz kuće, da bi potom u tu prostoriju Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu, nakon čega je Radomir Šušnjar u tu prostoriju ubacio ručnu bombu, dok su svi istovremeno iz automatskog oružja pucali po kući, kako bi spriječili civile da pobjegnu”, naveli su ranije iz Suda BiH.

Svjesni da se radi o civilima i da ispaljivanjem metaka i gelera bombe mogu nastupiti ozlijede i teška ranjavanja, taj napad je imao za posljedicu lišavanje života zarobljenih civila.

Optužnica tereti Radomira Šušnjara da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Kaznenog zakona SFRJ u vezi s članom 22. istog zakona.

Sud Bosne i Hercegovine je 24. listopada 2017. godine potvrdio optužnicu koja optuženog Radomira Šušnjara tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Naredne godine je bosanskohercegovačkim pravosudnim organima izručen iz Francuske.

Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva BiH za određivanje mjere pritvora, u predmetu Radomir Šušnjar, sudac za prethodno saslušanje Suda Bosne i Hercegovine djelimično je prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH i optuženom Radomiru Šušnjaru 25. lipnja 2018. godine, odredio pritvor.

Pritvor je određen iz razloga propisanih članom 132. stav 1. točke a) i b) ZKP BiH, a može trajati najduže 2 (dvije) godine od dana lišenja slobode optuženog, odnosno najkasnije do 24. lipnja 2020. godine ili do drugačije odluke Suda.

Šušnjar je uhićen u travnju 2014. godine u Parizu, nakon što je BiH zatražila njegovo izručenje. Izručen je BiH u lipnju 2018. godine, a suđenje mu je počelo krajem kolovoza prošle godine./AA/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare