Zbog Ratka Mladića Partizan kažnjen sa 30.000 eura

Europska nogometna asocijacija kaznila je Partizan sa 30.000 eura zbog ispada navijača na meču protiv Young Boysa u Ligi Evrope, potvrđeno je Tanjugu iz beogradskog kluba.

“Crno-beli” su se teretili za rasitičke parole sa tribina, neprikladnog ponašanja pristalica, prisustva neakreditiranih predstavnika pored terena i, kao što su uradili navijači Crvene zvezde, isticanja banera podrške nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske i haškom osuđeniku, generalu Ratku Mladiću.

Iako se strahovalo da će Partizan drugi put u sezoni biti sankcioniran zatvaranjem tribina, nakon što je to bio slučaj protiv Videotona i kijevskog Dinama, kao i zbog toga što je Crvena zvezda u istom danu kažnjena s mečom bez publike protiv CSKA, UEFA je poslala novčanu kaznu u Humsku.

Novčana kazna i za Zenit

Prva utakmica šesnaestine finala Lige Evrope Partizan – Viktorija bit će igrana 15. februara na stadionu u Humskoj.

UEFA je ranije kaznila ruski klub Zenit iz Sankt Peterburga zbog transparenta podrške Mladiću tokom utakmice protiv makedonskog Vardara u Rusiji.

Disciplinska komisija UEFA-e naredila je djelimično zatvaranje stadiona u Sankt Peterburgu, jer je Zenit proglašen krivim za “rasističko ponašanje” prema Članu 14. UEFA-inih Disciplinskih pravila.

Zenit je, također, morao platiti globu od 10.000 eura.