Published On: Sri, pro 10th, 2014

ZBOG PROSVJEDA BRANITELJA BLOKIRAN PROMET ‘Ako mi dođemo na Markov trg, netko će morati otići’

 

Oni koji su stvarali hrvatsku državu i mijenjat će je, istaknuo je Glogoški na skupu pred oko 1500 prosvjednika, od kojih su većina pješice došli od Ministarstva branitelja gdje od 20. listopada traže smjenu resornog ministra Predraga Matića i suradnika

 

Predsjednik udruge 100-postotnih Hrvatski ratnih vojnih invalida Domovinskog rataĐuro Glogoški poručio je danas na prosvjedu pod nazivom “Jedan križ za jedan život” da su “branitelji stvarali hrvatsku državu i ako treba, mijenjat će ne samo odnos prema Domovinskom ratu i braniteljima već i one koji odlučuju o tim ljudima, one koji su trebali biti sposobni a ne podobni”.

Oni koji su stvarali hrvatsku državu i mijenjat će je, dodao je na skupu pred oko 1500 prosvjednika, od kojih su većina pješice došli od Ministarstva branitelja gdje od 20. listopada traže smjenu resornog ministraPredraga Matića i suradnika.

Glogoški je rekao da se mnogi pitaju zašto su branitelji na ulici i odgovorio da je to zbog odnosa institucija a prije svega ljudi koji su na čelu tih institucija prema braniteljima, članovima njihovih obitelji i Domovinskom ratu. Iznio je niz kritika na rad hrvatske vlasti i institucija zbog, kako tvrdi, lošeg odnosa prema braniteljima.

Hrvatski branitelji mijenjat će one koji nemaju hrabrosti smijeniti ljude koji ne rade i nesposobni su i koji čuvaju fotelje, istaknuo je te dodao kako su Saboru uputili svoje zahjteve koji i dalje stoje.

“Pokrenulo se nešto u Hrvatskom saboru, ali želimo odavde uputiti poruku i to moraju shvatiti da nije veliki korak od Trga Bana Jelačića do Trga svetog Marka”, rekao je što je izazvalo veliko odobravanje prosvjednika.

Na povike “idemo odmah” i “idemo, idemo”, Glogoški je rekao da moli sve one koji im daju potporu da im prepuste da donesu odluku.

“Da, idemo ali kada budemo išli netko će morati otići”, dodao je što je također izazvalo veliko oduševljenje prosvjednika. “Odluku kada ćemo ići neće donositi oni već samo mi, hrvatski branitelji i građani Hrvatske”, dodao je.

Glogoški je također optužio vlast da njihova djeca su nakon školovanja moraju napustiti školovanje. “Jesmo li zato mnogi davali živote i dijelove tijela da naša djeca nemaju budućnost u svojoj domovini. Koliko još hrvatskih branitelja i građana treba dati svoj život da bi imali ono što smo željeli, a to je budućnost za sve”, upitao se.

Nisu samo u pitanju hrvatski branitelji, već su i mnogi drugi izvršili suicid – i oni koji nemaju izlaza i kada nemaju što jesti dižu ruke na sebe”, podsjetio je Glogoški.

Podsjetio je na sadašnje stanje u Imunološkom zavodu, INA-i, RIZ-a, Jadrankamenu i drugim poduzećima upitavši se jesu li se zato borili i davali sve za Hrvatsku, naglasio je.

Glogoški je potom pozvao sve na dostojanstveni mimohod nakon skupa na Trgu bana Jelačića i na zajedničku milenijsku fotografiju pred katedralom.

Na skupu je pročitana poruka hrvatskim braniteljima u kojoj stoji da se u Hrvatskoj godišnje zabilježi između 800 i 1000 samoubojstava, od čega 100 do 120 počine hrvatski branitelji. Od 1990. do lipnja 1996. godine samoubojstvo su počinila 266 hrvatska branitelja, do 2005. godine bilo je ukupno 1632 samoubojstava hrvatskih branitelja. Prosječna životna dob branitelja samoubojice je 38 godina, pri čemu je najmlađi branitelj počinio suicid u dobi od 18 godina (to se dogodilo 1994.)

Zbog mimohoda od Savske do Trga bio blokiran promet

Branitelji su u mimohodu odjeveni u majice na kojima je s prednje strane križ, a sa stražnje upitnik, od Ministarstva branitelja došli do Trga bana Jelačića, gdje su od 13 do 13,30 sati organizatori i sudionici iznijeli svoje poruke vladajućima.

U iščekivanju početka prosvjeda na glavnom gradskom trgu okupilo se oko 1500 hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata koji pjevaju domoljubne pjesme “Zovi, samo zovi” i skandiraju “U boj, u boj za narod svoj”.

Na Trgu su bile i jake policijske snage, a jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100 postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, ispričao se Zagrepčanima zbog prekida tramvajskog prometa.

Zbog dugačke povorke, naime, bio je zaustavljen promet Savskom ulicom, a bio je obustavljen i tramvajski promet na Trgu bana Josipa Jelačića.