Subota, 22 lipnja, 2024

Zbog neravnopravnosti, političke podređenosti i diskriminacije Hrvati ovu zemlju sve manje osjećaju svojom

Must Read

Razmatrajući činjenicu novoga zabrinjavajućeg vala odlaska Hrvata katolika iz BiH, biskupi i franjevački provincijali u BiH upozorili su, na što već dvadeset godina uporno ukazuju, da je daytonsko uređenje i njegova selektivna primjena, prvenstveno na štetu hrvatskoga naroda, pretvorilo Bosnu i Hercegovinu u mjesto teškoga življenja za veliku većinu njezinih stanovnika.
Koliko god razumiju da se ljudi, zbog nemogućnosti zaposlenja i rasprostranjenosti nedopustive korupcije, odlučuju na odlazak u nesigurno, boli ih činjenica da mnogi Hrvati, zbog utemeljenog osjećaja neravnopravnosti i političke podređenosti i praktične diskriminacije, ovu zemlju sve manje osjećaju i svojim dijelom domovine, rečeno je tijekom susreta biskupa Biskupske konferencije BiH s franjevačkim provincijalima u BiH koji je održan 29. travnja u Sarajevu.
“Iako svjesni neosjetljivosti i sebičnosti političkih moćnika, znaju da vjera u Boga i ljubav prema čovjeku u nevolji obvezuje Crkvu činiti sve što joj je moguće kako bi pomogla onima koji, unatoč svim poteškoćama i izazovima, ostaju na svome. Stoga pozivaju vjernike ali i sve druge građane ove napaćene zemlje da dodatnim znakovima dobre volje i zauzetosti ovu zajedničku nam domovinu od mjesta isključivosti, sukoba i siromaštva pretvaraju u mjesto prihvaćanja, susreta i blagostanja”, navedeno je nakon susreta, javlja KTA.
Biskupi i provincijali su razmišljali o iznalaženju najboljeg pastoralnog odgovora u vremenu kada su brojne župe u BiH ostale s malim brojem vjernika. Izražena je svijest o potrebi što bolje duhovne skrbi i za malobrojne vjernike, ali i briga za svećenike koji se nerijetko susreću s brojnim poteškoćama na takvim župama kao i sve veća briga za pastoralne djelatnike u hrvatskim katoličkim misijama.
Ponovno je dotaknuto pitanje zajedničkog oblikovanja pastoralne godine svršenih bogoslova na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.
Naime, petim susretom biskupa Biskupske konferencije BiH s franjevačkim provincijalima u BiH predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su svi biskupi te franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.
HMS

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -