Published On: Uto, ruj 4th, 2018

Zbog nedostatka kvoruma prekinuta sjednica Parlamenta BiH

Nakon pauze Mladen Bosić, predsjedavjaući Zastupničkog doma BiH, kazao je da u ovom trenutku nema kvoruma za rad, te je sazvao sjendicu proširenog Kolegija na kojoj je odlučeno da zbog nedostatka kvorumu sjednica neće biti nastavljena.

Prije toga su zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon okončanja jednosatne pauze raspravljali o odredbama Poslovnika i o mogućnosti nastavka sjednice te (ne)postojanju kvoruma za rad i odlučivanje, pišu “Nezavisne”.

I dok je predsjedavajući Doma Mladen Bosić (SDS) naglasio da postoji kvorum za rad prema Ustavu i Poslovniku, tome se usprotivilo nekoliko poslanika tvrdeći da neće biti moguća usaglašavanja u Kolegiju ukoliko za to bude potrebe kada se bude odlučivalo.

“Mi imamo kvorum za rad, ali je besmisleno, jer će sve ostati neriješeno budući da nema kvoruma za punopravno odlučivanje”, kazao je poslanik NDP-a Momčilo Novaković.

Na prekid sjednice pozvao je i poslanik BPS-a Zaim Backović, takođe istaknuvši da je rad sjednice besmislen.

Naime, nakon jednosatne pauze u sali se, kako su i najavili, nisu pojavili poslanici SNSD-a i DNS-a, koji su se na bojkot odlučili jer je odbačena njihova inicijativa za smjenu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) potvrdio je da postoje uslovi za rad, odnosno kvorum od 22 poslanika, kako propisuje Ustav BiH i Poslovnik, dodajući da je potrebna većina onih koji glasaju.

S njim se složio poslanik SBB-a Damir Arnaut tvrdeći da ne postoji niti jedna odredba koja govori o kvorumu za odlučivanje, nego postoji samo ona koja propisuje kvorum za rad.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević pozvala se na tumačenje Ureda visokog predstavnika (OHR) u ovom slučaju, dodajući da se sjednica može nastaviti.

Nakon ovakve rasprave poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović zatražio je novu pauzu u zasjedanju, što je Bosić i odobrio./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare