Dodikova konstatacija da ništa nije održivo osim RS i da samo ovaj entitet može egzistirati sa svojim samostalnim finansijama i državnom organizacijom, za razliku od BiH, FBiH ili mnogih kantona, pokazao je, prema mišljenju velikog broja bh. intelektualaca i međunarodnih zvaničnika, da Dodik i dalje pokušava velikosrpski projekt provesti u djelo, navodi Dnevni avaz. Dodikove […]

" />
Published On: Sub, tra 28th, 2012

ZBOG NAJAVE RASPADA BIH: Inzko, Moon i bošnjačka javnost osudili Dodikove izjave

14716_vest_dodik3Dodikova konstatacija da ništa nije održivo osim RS i da samo ovaj entitet može egzistirati sa svojim samostalnim finansijama i državnom organizacijom, za razliku od BiH, FBiH ili mnogih kantona, pokazao je, prema mišljenju velikog broja bh. intelektualaca i međunarodnih zvaničnika, da Dodik i dalje pokušava velikosrpski projekt provesti u djelo, navodi Dnevni avaz.

Dodikove izjave oštro su osudili u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država nazivajući ih retorikom koja je neprihvatljiva, štetna i u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Kao što smo ponovili mnogo puta do sada, BiH je međunarodno priznata država s punim suverenitetom i teritorijalnim integritetom. Za Republiku Srpsku nema održive budućnosti izvan BiH i ona može postojati samo kao dio države BiH – rekli su za Avaz u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) istakli su da ovo nije prvi put da Dodik diže tenzije i da ovakvom retorikom on zapravo ugrožava onaj isti mir i stabilnost koje tvrdi da želi sačuvati.

– Suverenitet i teritorijalni integritet BiH zagarantirani su Ustavom BiH i međunarodnim pravom, uključujući i Dejtonski mirovni sporazum. Oni koji osporavaju teritorijalni integritet BiH istovremeno dovode u pitanje i pravno postojanje entiteta RS, koje je definirano Ustavom BiH i utvrđeno Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma – navode iz OHR-a.
(DEPO PORTAL, BLIN/dg)