Published On: Čet, ožu. 2nd, 2017

ZBOG LOŠEG TRETMANA HRVATA, POLJAKA , BUGARA I RUMUNJA: EU uvodi vize Amerikancima


BRISEL – Zastupnici Europskog parlamenta su današnjim glasovanjem poručili da bi američkim građanima prije ljeta trebalo ukinuti bezvizni režim za putovanja u EU jer Washington pojedinim članicama europskog bloka ne dozvoljava ulazak bez viza.

Analitičari navode da će glasovanjem u Europskom parlamentu biti izvršen pritisak na Europsku komisiju da uvede jednogodišnju suspenziju Americi kao recipročnu mjeru jer Washington uskraćuje bezvizni režim državljanima Poljske, Hrvatske, Cipra, Rumunjske i Bugarske.

Neimenovani dužnosnik Europske komisije rekao je da su u tijeku kontakti s američkom administracijom radi punog viznog reciprociteta, ali nije precizirao kada će konkretna akcija biti poduzeta.

Zastupnici Europskog parlamenta su zatražili od Europske komisije da usvoji restriktivne mjere protiv američkih državljana u roku od dva mjeseca.

“Europska komisija treba podnijeti izvješće o napretku prije kraja lipnja 2017. godine”, izjavio je dužnosnik.

Prema regulativama EU, odluka o okončanju bezviznog režima treba biti izvršena dvije godine od prve obavijesti zemljama koje traže vize za članice europskog bloka.

Prvo obavijest Americi o nedostatku recipročnih mjera poslana je u travnju 2014. godine. Europski parlament tvrdi da je Europska komisija “pravno obavezna” poduzeti mjere.

Kanada je, također, uvela vize državljanima Bugarske i Rumunjske, ali je najavila da će one biti ukinute u prosincu.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer