Published On: Sri, sij 15th, 2014

Zbog križa iznad Sarajeva prijete ozbiljni sukobi!

Nitko nam neće niti može zabraniti da podignemo križ visok 26 metara na Zlatištu iznad Sarajeva, a stavovi OHR-a nas ne zanimaju – upravo su poručili iz  Saveza logoraša Republike Srpske.

– Nećemo se protiv postavljanja križa iznad Sarajeva boriti riječima nego svojim tijelima i životima – uzvratili su iz Unije civilnih žrtava rata Sarajevske županije.

Gotova stvar

Otkako je prošlog mjeseca Savez logoraša RS-a donio službenu odluku da podigne 26-metarski križ na Zlatištu, a prošlog tjedna njegov predsjednik Branislav Dukić priopćio da će radovi početi u rujnu, podgrijane su međunacionalne tenzije u Sarajevu i slobodno se može reći da prijete ozbiljnim sukobima. Reagirao je OHR stavom da se “vjerski simboli ne smiju koristiti za poticanje međuetničkih napetosti”, piše dnevni-list.ba.

Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je i pismeni zahtjev Savezu logoraša RS-a da odustane od izgradnje križa.

– Nema ni govora o odustajanju usprkos protivljenju OHR-a. Ne može nama OHR ništa zabraniti, a visoki predstavnik Valentin Inzko ne smije se miješati i biti bezobrazno pristran – kazao je jučer Branislav Dukić.

On javno postavlja i pitanje zašto OHR ne reagira na spomenik poginulim pripadnicima HVO-a u Derventi “na kojem su ustaški simboli koji vrijeđaju Srbe”.

Po njegovom objašnjenju, podizanje križa na Zlatištu financirat će sedam općina iz istočnog dijela RS-a i Ministarstvo za braniteljska pitanja, a najavljuje i punu potporu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Dobili zemljište

Priča o križu na Zlatištu nije nova, lansirana je još 2003. godine. U studenome 2012. godine Komisija za državnu imovinu službeno je odobrila Republici Srpskoj pravo raspolaganja sa 1.095.611 kvadratnih metara državnog zemljišta na Zlatištu iznad Sarajeva i odmah nakon toga Savez logoraša RS-a priopćio je da će tu izgraditi spomen-crkvu u znak sjećanja na poginule Srbe i to je javno podržao i Dodik. Sada se, međutim, kao gotova stvar najavljuje podizanje križa.

– U svakom slučaju i po cijenu života, spriječit ćemo izgradnju križa na Zlatištu. To je očigledna provokacija, to je izazivanje novih sukoba u kojima može biti i ljudskih žrtava. Vojska RS-a držala je Sarajevo u opsadi 1425 dana, ubijeno je više od 11.000 građana, ubijeno je 1600 djece.

Da se razumijemo – mi nemamo ništa protiv križa, ali je križu mjesto pored crkava, pored bogomolja i nigdje više – priopćili su Senida Karović, predsjednica, i Muzafer Teskeredžić, tajnik Unije civilnih žrtva rata Sarajevske županije.

Vlasti, političke stranke i njihovi predsjednici za sada na sve ovo ne reagiraju što, s druge strane, građani Sarajeva doživljavaju kao signal njihovog prešutnog pristanka da se iznad grada postavi križ visok 26 metara.

dnevni list