Published On: Pet, ruj 17th, 2021

Zbog korone otišao u policiju: “Dobar dan, pobjegao sam iz zatvora prije 29 godina…”

Bjegunac iz zatvora koji je čak 29 godina proveo u bijegu predao se policiji u Sydneyju. 64-godišnji Darko Dešić pobjegao je iz zatvora u Graftonu 1992. godine i desetljećima uspijevao izbjeći uhićenje, javlja Daily Mail, prenosi Jutarnji.hr.

No, stvari su se naglo promijenile kada je Sydney ušao u još jedan lockdown, a Dešić je ostao bez novaca da plaća stan.

U lockdownu su zabranjene svi kućni posjeti, a njegov se posao bazirao na popravljanju kućanstava. Naime, od bijega iz zatvora Dešić je živio i radio kao majstor “Dougie the labourer” u mirnom predgrađu Sydneyja, izbjegavajući nevolje i sukobe s policijom.

Nakon što je izgubio dom i bio prisiljen spavati na plaži, odlučio je da bi mu bilo bolje u zatvoru pa je tri desetljeća bjegunstva priveo kraju i predao se.

– U subotu navečer je spavao na plaži i odlučio se vratiti u zatvor gdje ipak ima krov nad glavom – objavila je policija u Sydneyju.

Dešić, rođen u bivšoj Jugoslaviji, 1991. godine osuđen je na tri godine i osam mjeseci nakon što je uhvaćen zbog uzgoja kanabisa, ali je pobjegao nakon samo 13 mjeseci.

Usred noći 1. kolovoza 1992. godine upotrijebio je pilu da probije rešetke na prozorima svoje zatvorske ćelije i nesmetano uđe u dvorište zatvora. Zatim je provalio u radionicu i uhvatio par kliješta kako bi prerezao zatvorsku ogradu i izašao iz zatvora.

Motiv Dešićevog bijega bio je njegov strah da će biti deportiran po isteku zatvorske kazne, a vratiti se nipošto nije htio jer je tada na prostorima bivše Jugoslavije trajao rat. Kako navodi Daily Mail, Dešić je i odletio u Australiju kako bi izbjegao služenje vojske i rat generalno.

Nakratko je bio predstavljen u australskoj emisiji “Most Wanted TV” 1998. godine kada da ga je netko primijetio u Nowri, južno od Sydneyja, no ništa nije učinjeno po tom pitanju.

U nedjelju, Dešić se bez novca predao u policijsku postaju Dee Why u nadi da će dobiti nazad krevet i redovite obroke. Preostalo mu je nešto više od godinu dana neizvršene kazne prije nego što se može prijaviti za uvjetni otpust.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x