Published On: Mon, Mar 16th, 2020

ZBOG KORONAVIRUSA Počela izvanredna sjednica Predsjedništva BiH u proširenom sastavu

Povodom situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa počela je izvanredna sjednica Predsjedništva BiH, a kojoj prisustvuju i članovi Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri, gradonačelnik Brčko Distrikta i entitetski ministri zdravstva.

Na sjednici će biti razmatrane mjere i radnje na zaustavljanju širenja koronavirusa i za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, prenosi sarajevski Klix.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i drugi bošnjački član Željko Komšić još se nalazi u izolaciji nakon posjete Kanadi, ali će sudjelovati na izvanrednoj sjednici putem videolinka.

Pored članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Milorada Dodika sjednici prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Radovan Višković i Fadil Novalić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, te gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Za stolom su i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Predsjedništvo BiH bi današnjim mjerama prevencije i širenja virusa trebalo preuzeti koordinaciju provođenja mjera na državnom nivou u suradnji s nižim razinama vlasti – entitetima, županijama i općinama.

Ono što se očekuje među preventivnim mjerama jeste i odluka o postavljanju šatorskih naselja uz granične prijelaze u kojima bi boravili oni koji se vraćaju iz inozemstva. Tu bi bili smješteni svi državljani BiH koji ulaze u zemlju.