Zbog koronavirusa pada emisija štetnih plinova

Satelitski snimci NASA-e i ESA-e, pokazali su iznenađujući učinak nove epidemije coronavirusa (COVID-19) – Manje zagađenje zraka!

Koristeći satelite za nadgledanje zagađenja, NASA je izmjerila smanjenu koncentraciju dušičnog dioksida (NO2) u zraku, plina koji u zraku završava izgaranjem goriva, prvenstveno iz automobila, kamiona, autobusa i elektrana.

Istraživači su primijetili “značajno smanjenje” zagađenja u Wuhanu i ostatku Kine, što se barem djelomično pripisuje “ekonomskom usporavanju” koje je posljedica epidemije virusa.

Karte prikazuju gustoću koncentracija NO2 u plavoj, žutoj i narančastoj boji širom Kine. Smanjenje je započelo u Wuhanu, a zatim se proširilo na ostatak zemlje, navode iz NASA-e.

Europska svemirska agencija objavila je satelitske snimke – pad emisija štetnih plinova iznad Italije nakon izbijanja epidemije koronavirusa, a najveće promjene vide se na sjevernom dijelu Italije, koji je gospodarska žila kucavica Italije i trazitno srce Europe!

S koronavirusom dolazi i smanjenje prometa, ali i smanjenje proizvodnje u industriji što je uzrokovalo i smanjenje emisija štetnih plinova.

Europske svemirska agencija (ESA), objavila je satelitsku snimku na kojoj se vidi pad emisija dušikovog dioksida, opasnog po zdravlje, iznad Italije.

Obuhvaćen je period od početka siječnja pa sve do ožujka i vremena kad je već dio Italije u karanteni.

Najveće promjene vide se na sjevernom dijelu Italije, koji je gospodarska žila kucavica Italije i tranzitno srce Europe, piše  Revija HAK.