Subota, 13 srpnja, 2024

ZBOG KOMŠIĆA NISU PROTESTIRALI: YIHR BH organizirao sit-in protest ispred Vječne vatre

Must Read

Aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH) organizirali su sit-in protest ispred Vječne vatre, a povodom neimplementacije presude Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine. “Tko je odgovoran?“, pitanje je koje su mladi iz cijele Bosne i Hercegovine postavili članovima Predsjedništva i drugim dužnosnicima okupljenim ispred Vječne vatre povodom Dana državnosti. Zanimljivo, YIHR zbog Komšića nikada nije protestirao iako se njegovim dvostrukim izborom krše ne samo kolektivna prava jednog konstitutivnog naroda u BIH nego se dodatno narušavaju ionako loši međunacionalni odnosi u Federaciji. Sejdić Finci slučaj, iako jest diskriminatorna, i sramotan za ovu zemlju, nema niti približno ozbiljne posljedice za opstojnost Federacije i same države kao slučaj Komšić koji nije ništa drugo nego plastični primjer ismijavanja ustava, ljudsih prava i konsocijacijske demokracije u BIH.

 

Od presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom se nedvosmisleno potvrđuje diskriminacija pripadnika nekonstitutivnih naroda, prošlo je skoro tri godine, a političke elite još nisu ni blizu rješenja za izmjene načina izbora Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz YIHR BH.”Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH kroz svoju kontakt-grupu, oko koje je okupljeno dvadeset aktivista i aktivistica iz Banja Luke, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara i Bihaća, a uz podršku Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, aktivno radi na zagovaranju ustavnih promjena, te je u posljednja tri dana organizirala niz sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka i organizacija civilnog društva na ovu temu.

Ovom prilikom, aktivisti i aktivistice Inicijative upozoravaju na institucionalnu diskriminaciju na svim nivoima vlasti, ali i na ugroženost sigurnosti demokratskog društva kroz najavljene promjene Izbornog zakona, izbora sudija i tužilaca, te netransparentnost procesa pregovora političkih lidera o budućnosti zemlje”,

“Podržavam ove mladiće i djevojke, traže jednu potpuno logičnu stvar koja je na liniji onoga što je ZAVNOBiH svojedobno zacrtao. Svi ljudi su u ovoj zemlji jednaki i trebaju imati jednaka prava, da budu birani i da biraju”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara, jel to vrijedi i za Hrvate, ne samo za Rome i Židove , da biraju i budu birani, s obzirom da već 8 godina ne mogu izabrati člana predsjedništva dok im pored njega Bošnjaci nameću i diplomaciju, te da li će isto Bošnjaci raditi Židovima i Romima, Bakir, sin Alijin odgovorio je : “Ne provocirajte me molim Vas.”
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -