Published On: Pon, stu 26th, 2012

ZBOG KOMŠIĆA NISU PROTESTIRALI: YIHR BH organizirao sit-in protest ispred Vječne vatre

Aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH) organizirali su sit-in protest ispred Vječne vatre, a povodom neimplementacije presude Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine. “Tko je odgovoran?“, pitanje je koje su mladi iz cijele Bosne i Hercegovine postavili članovima Predsjedništva i drugim dužnosnicima okupljenim ispred Vječne vatre povodom Dana državnosti. Zanimljivo, YIHR zbog Komšića nikada nije protestirao iako se njegovim dvostrukim izborom krše ne samo kolektivna prava jednog konstitutivnog naroda u BIH nego se dodatno narušavaju ionako loši međunacionalni odnosi u Federaciji. Sejdić Finci slučaj, iako jest diskriminatorna, i sramotan za ovu zemlju, nema niti približno ozbiljne posljedice za opstojnost Federacije i same države kao slučaj Komšić koji nije ništa drugo nego plastični primjer ismijavanja ustava, ljudsih prava i konsocijacijske demokracije u BIH.

 

Od presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom se nedvosmisleno potvrđuje diskriminacija pripadnika nekonstitutivnih naroda, prošlo je skoro tri godine, a političke elite još nisu ni blizu rješenja za izmjene načina izbora Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz YIHR BH.”Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH kroz svoju kontakt-grupu, oko koje je okupljeno dvadeset aktivista i aktivistica iz Banja Luke, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara i Bihaća, a uz podršku Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, aktivno radi na zagovaranju ustavnih promjena, te je u posljednja tri dana organizirala niz sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka i organizacija civilnog društva na ovu temu.

Ovom prilikom, aktivisti i aktivistice Inicijative upozoravaju na institucionalnu diskriminaciju na svim nivoima vlasti, ali i na ugroženost sigurnosti demokratskog društva kroz najavljene promjene Izbornog zakona, izbora sudija i tužilaca, te netransparentnost procesa pregovora političkih lidera o budućnosti zemlje”,

“Podržavam ove mladiće i djevojke, traže jednu potpuno logičnu stvar koja je na liniji onoga što je ZAVNOBiH svojedobno zacrtao. Svi ljudi su u ovoj zemlji jednaki i trebaju imati jednaka prava, da budu birani i da biraju”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara, jel to vrijedi i za Hrvate, ne samo za Rome i Židove , da biraju i budu birani, s obzirom da već 8 godina ne mogu izabrati člana predsjedništva dok im pored njega Bošnjaci nameću i diplomaciju, te da li će isto Bošnjaci raditi Židovima i Romima, Bakir, sin Alijin odgovorio je : “Ne provocirajte me molim Vas.”
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare