Published On: Čet, lis 15th, 2020

Zbog izbornih prevara u BiH uhićena dvojica političara

Zbog pripremanja izbornih prevara u Brčkom su danas uhićene još dvije osobe, a riječ je o političarima iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Radoslavu Bogićeviću i Nenadu Kojiću koji su članovi tamošnje Skupštine.

Policija Brčko distrikta je pod nadzorom tamošnjeg Tužiteljstva u prethodnom periodu otvorila nekoliko predmeta zbog osnova sumnje na izvršenje kaznenih djela iz oblasti protiv slobode i prava čovjeka i građanina, povodom zaprimljenih prijava o postojanju nepravilnosti u procesima predstojećih lokalnih izbora.

Tim povodom po naredbi Osnovnog suda i pod nadzorom Tužiteljstva Brčko distrikta danas su nastavljene aktivnosti u vezi s nepravilnostima u izbornom procesu za predstojeće lokalne izbore.

Kako su naveli iz Policije Brčko distrikta, danas su izvršili pretrese 56-godišnjeg N. K. u Brčkom, jednog stambenog objekta i dva motorna vozila u njegovom vlasništvu, a izvršeni su i pretresi 67-godišnjeg R. B., stana i vozila u njegovom vlasništvu te prostorija stranke kojoj pripada.

“Obje osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo pripremanja kaznenog djela u vezi s kaznenim djelom prevare pri glasanju”, precizirali su iz policije.

Uhićeni će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu biti predati Tužiteljstvu Brčko distrikta na daljnje procesuiranje.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Klix.ba, u policijskoj akciji su uhićeni Radoslav Bogićević i Nenad Kojić, zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji se nalaze na listi Narodnog demokratskog pokreta (NDP) za predstojeće lokalne izbore.

Podsjetimo, u Brčko distriktu je kao osumnjičeni za prevare u predizbornom procesu naveden tamošnji političar Pejo Mendeš koji je ranije uhićen i već se nalazi u pritvoru.

On je kadar Hrvatske seljačke stranke, zastupniku u Skupštini Brčko distrikta i nositelj liste za predstojeće lokalne izbore. Na teret mu se stavlja nezakonito prijavljivanje građana za glasanje izvan BiH.

Nakon što je u suradnji s policijom Tužiteljstvo Brčko distrikta otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasanje te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu utjecajem i pripremanje kaznenog djela u pritvoru su završili još i Stojan Bavarčić, Jasmin Ravkić te Mato Gluhaković.