Published On: Pet, velj 28th, 2014

AMERIČKO JAMSTVO JAČE OD PRAVDE? Zbog Holbrooka Karadžiću manja robija

Sporazum s izaslanikom SAD Richardom Holbrookeom iz 1996, kojim se bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću jamči sigurnost ako se povuče iz javnog i političkog života, Karadžiću će biti olakšavajuća okolnost kada bude proglašen krivim u Hagu.

Ovom odlukom je Tribunal djelomično prihvatio prošlogodišnji zahtjev nekadašnjeg vođe bosanskih Srba da se, prilikom izricanja presude, uzme kao olakšavajuća okolnost sporazum i dobro ponašanje u pritvoru.
Karadžiću, prema ocjeni odvjetnika Branislava Tapušković, ne treba olakšavajuća okolnost za krivnju ukoliko neće dovesti u pitanje presudu.

 

Brojni svjedoci

Odvjetnik Ignat Pančevski je otkrio da je dogovoru prethodio sastanak Slobodana Miloševića s tadašnjim političarima iz RS. O tome je kolovoza 2008. svjedočio i bivši šef diplomatije RS Aleksa Buha, ustvrdivši da su srpnja 1996. u Beogradu on i tada predsjednik parlamenta RS Momčilo Krajišnik razgovarali s Holbrookeom da se Karadžić povuče i da ga Tribunal ne dira.Postojanje dogovora koji Karadžiću imunitet potvrdio je bivši ministar obrane SFRJ Veljko Kadijević, kao i bivši dužnosnik MVP-a Vladimir Nadeždin.

 

– Ako se poštuje slovo tog ugovora, protiv Karadžića ne smije ni da se vodi postupak, niti da bude osuđen. To za garantiranje sigurnosti Karadžiću se tumači “krivo, pa na ćoše”.Međunarodni ugovori za druge vrijede, ali samo ne za Srbe, što je dokaz politike dvostrukih aršina – kaže Tapušković za “Vijesti”.
Komentarišući kažnjavanje u Hagu samo srpska političara, Tapušković je zapitao zašto do Tribunala nisu stigli ni Hrvati Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, niti Haris Silajdžić i Alija Izetbegović iz BiH.
O postojanju dogovora sa SAD Karadžić, uhićen prije nepunih šest godina, govorio je od prvog pojavljivanju u sudnici, precizirajući da su njegovi “ovlašteni predstavnici” od Holbruka dobili tu ponudu 1996. godine.
Tijekom pretresnog postupka pozivao se na pisani dogovor s američkim diplomatom, pokušavajući osporiti jurisdikciju Tribunala. Sud je to odbacio obrazloživši da sporazum, čak i da je sklopljen, za njih nije obvezujući. Karadžić dokumenat nije imao, a američki diplomat je sve poricao, pa je spekulacija bilo do 2012. kada je skopski odvjetnik Ignat Pančevski ekskluzivno za “Vijesti” objelodanio fotokopiju stranice kao potvrdu Karadžićevih navoda.

 

Aršini i po Janukoviču

Branislav Tapušković dvostruke aršine vidi i primjerima izvan našeg područja, poput najnovijeg zahtjeva za izručenje Tribunalu ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.
– Međunarodni ugovori i međunarodno pravo moraju biti univerzalni, a ne da izručivanje građana ne važi za najveće sile – kazao je Tapušković.