Published On: Pon, pro 8th, 2014

ZBOG DŽUME ZARATILI SARAJEVSKI MEDIJI: Islamistički SAFF u ratu s Avazom zbog Bakirovog napuštanja sastanka s Federicom Mogherini

Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, jučerašnji sastanak s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini i komesaom EU za proširenje Johannesom Hanom i ostalim liderima, napustio je prvi i pola sata prije završetka kako bi se posvetio svojim privatnim vjerskim obvezama i išao klanjati uobičajeni džuma-namaz.
Najutjecajniji dnevnik u BiH ‘Dnevni avaz’ ovakvo ponašanje prvog čovjeka Bošnjaka u BiH nazvao je ‘mahanjem vjerom i jeftinim populizmom’, ističući kako su europski dužnosnici vidjeli neodgovorne i bahate pojedine bh. lidere kojima su privatne obveze i interesi iznad svega.

“Izetbegović se na “usputni” sastanak s Mogherini i Hanom dovezao u preskupom Audiju. I brže-bolje odatle otišao u istom vozilu kako bi obavio privatnu obavezu. Mogerini i Han došli su u vrijeme intenzivnih pregovora o konstituiranju koalicijskih vlasti.

Iako je vjerska obveza obavljanja džuma-namaza nesporna, Bakir Izetbegović zbog važnosti sastanka i njegovog interesa za budućnost BiH, pa i Bošnjaka, koje bi da predstavlja, nije smio sebi dozvoliti da takav skup banalizira, ali i “nabacuje” dodatne argumente Miloradu Dodiku, koji maše islamističkim etiketama prema Sarajevu.

Na sličan način kako je Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj, u konsultacijama s ulemom El-Azhara, dozvolilo profesionalnim nogometašima da za vrijeme ramazana smiju prekršiti obvezu prakticiranja posta, pozivajući se na važnost ugovora koje su popisali s nogometnim klubovima, i Izetbegović bi od vjerskih učenjaka mogao dobiti nepodijeljeno mišljenje da zbog interesa naroda može izostati s jednog džuma-namaza.

Umjesto toga, Izetbegović je svjesno ušao u polje mahanja vjerom i prikupljanja jeftinih populističkih poena, otvorivši tako Dodiku prostor da učini isto pred svojom publikom. Jedini gubitnik, naravno, je BiH, ona sekularna u koju se zaklinjemo”, piše Avazov novinar Numanović zaključujući da je neodgovorno, bezobrazno i pokvareno otrošiti dio sastanka na odmjeravanju snaga, umjesto konkretnih razgovora o konačnom kretanju prema EU.

Na ovakvu kritiku Izetbegovićevog poteza reagirao je islamistički bh. portal SAFF zaključujući kako se “Dnevni avaz pridružio Dodiku i napao Bakira Izetbegovića zbog klanjanja džume namaza”.

“Avaz je jedan tako važan islamski propis banalizirao spuštanjem na razinu izricanja zabrinutosti hoće li obavljanje džume namaza zasmetati Miloradu Dodiku”, tvrde u SAFF-u tvrdeći da je takav odnos Avaza prema islamu opasna je poruka za bošnjaki narod.

Podsjetit ćemo da u BiH nije rijetkost da državni službenici i političari za vrijeme radnog vremena napuštaju svoje obveze i posvećuju se svojim vjerskim obvezama. Primjeri postoje u cijeloj BiH, a na primjer, “pod obično” je bilo i izostajanje zbog vjerskih obveza i ministara iz Vlade HNŽ-a, pa i onda kada su se održavale sjednice Vlade.

 

(T.H./republikainfo.com)